vrijdag 24 augustus 2012

Hansjörg Felmy



24 augustus overleed de Duitse acteur Hansjörg Felmy, die helaas vooral in de herinnering voortleeft door zijn rol  van Kommissaris Heinz Haferkamp in de Krimi Tatort, die hij van 1974 tot 1980 in 20 afleveringen gestalte gaf.
Hij werd 31 januari in Berlijn geboren, maar bracht zijn jeugd door in Braunschweig. Op de Hoffmann-von -Fallersleben Gymanasium die hij volgde kreeg hij ruzie met een leraar en hij werd van school gestuurd en kreeg geen diploma.
Ten einde raad ging hij acteerlessen volgen bij Hella Kaiser; in 1949 werd hij lid van het Staatheater in zijn  woonplaats en speelde er in het stuk Des Teufels General van de de schrijver Carl Zuckmayer. In 1953 ruilde hij Branschweig in voor Aken.
 
Inmiddels had de film hem ook ontdekt en mocht hij de tegenspeler zijn van Joachim Hansen in Der Stern von Afrika. Maar het zijn vooral de rollen in een aantal klassieke Duitse films die hem geliefd maakten bij het filmpubliek. Daarbij moeten we denken aan bv. Haie und kleine Fische ujit 1957; Der Maulkorb uit 1958 met de beroemde O.E.Hasse; Wir Wunderkinder  eveneens uit 1958; Der Greifer met Hans Albers en Buddenbrooks met Liselotte Pulver. 
Opvallend is ook dat Alfred Hitchcock hem vroeg voor een rol in zijn film uit 1966 The Curtain.

In 1972 startte hij een nieuwe carriëre nl als TC acteur o.a. in de al genoemde rol van commissaris Haferkamp en zijn laatste rol was die van Paul Hagedorn in de familieserie Hagedorns Töchter uit 1994.

Men gebruikte zijn welluidende stem ook voor het nasynchroniseren van b.v. Jack Nicholson, Steve McQueen en Roy Schneider. Tot ieders verrassing zong hij de rol van Lancelot Du Lac in de musical Camelot.

Een laatste carriëre maakte hij als hoorspelacteur, hoewel die al begon in 1954; in 1956 was hij te horen in een stuk van Josef Martin Bauer nl. So weit die Füsse tragen.

Felmy is tweemaal getrouwd geweest; eerst met Elfriede Rückert, met wie hij vele jaren op het Noordzee eiland Amrum leefde en na van haar gescheiden te zijn, trouwde hij met Claudia Wedekind. Door een ernstige osteoperose kon hij zich nog nauwelijks bewegen en leefde in eenzaamheid in Nordfriesland.

Geen opmerkingen: