donderdag 14 augustus 2014

levensbericht 12 augustus


Dit was de eerste film waarin de Amerikaanse actrice Lauren Bacall,  die afgelopen dinsdag overleed, speelde onder regie van Howard Hawks. In deze film was haar tegenspeler Humphrey Bogart, met wie zij daarna  nog in een drietal andere films speelde.
Zij zag als Betty Joan Perske op 16 september 1924 het levenslicht in  The Bronx. Zoals zoveel joodse immigranten was haar vader zakenman. Via hem was ze trouwens verwant aan de 9de president Shimon Peres. Bacall en Bogart werden tijdens de opnamen verliefd op elkaar en op 21 mei 1945 traden de twee in het huwelijk en bleven dat tot de dood van Bogart in 1957.
In 1946 speelden beiden in de film noir The Big Sleep; in 1947 waren ze te zien in Dark Passsage en in 1947 in Key Largo, waarin ook Edward G.Robinson te zien was.




In 1956 was ze te bewonderen in een zogenaamde "Tear-jerker " in de regie van Douglas Sirk . Medespelers waren Rock Hudson, Dorothy Malone en Robert Stack. Tijdens de opnames was zij thuis bezig met de strijd van Bogart tegen zijn kanker, waaraan hij op  16 mei 1957 overleed.
Kort daarop kwam North West Frontier in de boscope, die een groot succes werd.




In de jaren 60 en 70 speelde ze belangrijke rollen op Broadway en slechts in een paar films; de zogenaamde all-star vehicles w.o. Harper en Murder on the Orient Express met verder Ingrid Bergman, Sean Connery, Albert Finney en Vanessa Redgrave.




De laatste jaren van haar carrière trad zij nog maar spaarzaam op in films; in 1997 kreeg ze nog een nominatie voor haar rol in The Mirror Has Two Faces; overigens haar eerste nominatie in een loopbaan van liefst 50 jaar.

In 2003 maakte ze een kleine comeback met een rol in Dogville en het jaar daarop in Birth;beiden met Nicole Kidman als tegenspeelster. 
Na de dood van Bogart had Bacall een korte affaire met Frank Sinatra. In 1961 trad ze in het huwelijk met Jason Robards, maar vanwege diens drankzucht scheidde ze van hem in 1969. Ze schreef twee autobiografieën. Wat politiek betreft was ze een democrate in hart en nieren.





Geen opmerkingen: