vrijdag 8 augustus 2014

levensbericht 7 augustus


In bovenstaande film Lo straniero in 1967 gedraaid onder de regie van Luigi Visconti speelde mijn onderwerp van deze biografie Bruno Cremer een belangrijke rol. Bruno werd op 6 oktober 1929 in Saint-Mandé geboren. In het begin van zijn carrière speelde hij voornamelijk op het toneel; vanaf de jaren 60 trad hij ook op in films. Opvallend was dat hij veel samenwerkte met politiek geëngageerde filmmakers w.o. Yves Boisset, Costa-Gravas, Pierre Schloendoerffer, Jean-Claude Brisseau en Bertrand Blier. In 1989 speelde hij voorlopig zijn laatste filmrol in Noce Blanche, waarin hij een leraar filosofie speelt die verliefd wordt op een leerlinge.


van 1991 tot 2005 speelde Bruno Cremer in 54 afleveringen de rol van Commissaris Maigret. In 2000 maakte hij zijn filmcomeback in Sous le sable onder rege van Francois Ozon, met als tegenspeelster de actrice Charlotte Rampling. Hij haar echtgenoot die niet terugkeert van een zwemtocht in zee.


In 2000 schreef hij zijn autobiografie Un certain jeune homme. eind 2006 stopt hij met zijn acteerwerk en overleed vier jaar later aan longkanker in Parijs.

Geen opmerkingen: