zaterdag 2 augustus 2014

levensbericht




Mijn onderwerp in dit biografisch artikel heeft liefst acht keer een Oscar nominatie gekregen, maar hij won nooit het beeldje. Peter O'Toole mijn hoofdfiguur zag 2 augustus 1932 het levenslicht in het Ierse Connamara, maar het gezin verhuisde al snel naar Leeds. Hij hield niet van leren en ging als journalist werken. Na zijn dienstplicht te hebben vervuld kon hij gaan studeren aan de toneelschool. Medestudenten waren Albert Finney en Richard Harris.
Als filmacteur werd hij bekend door zijn rol van Lawrence in de door David Lean geregisseerde film Lawrence of Arabia uit 1962.



Peter speelde in twee verschillende films dezelfde rol nl. Koning Henry II in de in 1964 gedraaide film Becket en in de uit 1968 daterende The Lion in Winter.



Een levenslange wens kwam in 1970 in  vervulling toen hij in Abbey Theater in Dublin naast Donald McCann mocht spelen in het toneelstuk van Samuel Beckett Waiting for Godot.

In 1987 konden we O'Toole zien in de film The Last Emperor onder regie van Bernardo Bertolucci.


Einde jaren '70 werd er maagkanker bij Peter geconstateerd veroorzaakt door een overmatig drankgebruik. In 1976 onderging hij een operatie waarbij zijn pancreas en een groot deel van zijn maag werden verwijderd. Desondanks bleef hij drinken.

Opvallend was dat hij alle 154 sonnetten van Shakespeare uit zijn hoofd kende en ze beschouwde als het hoogtepunt van de Engelse dichtkunst. 


Een laatste opzienbarende rol speelde hij in 2006 in de door Roger Michell geregisseerde film Venus, waarin hij de rol van Maurice speelde en o.a. sonnet nr. 18 Shall  I compare thee to a summer's day.


14 december 2013 overleed hij in Londen na een lang ziekbed.


Geen opmerkingen: