donderdag 21 augustus 2014

levensbericht 18 augustus



Shirley Schrift, zoals Shelley Winters bij haar geboorte genoemd werd, zag het levenslicht op 18 augustus 1920 in St.Louis, in de staat Missouri. Haar moeder was zangeres; haar grootouders waren uit Oostenrijk gevluchte joden. In 1923 verhuisde het gezin naar New York, daar volgde ze o.a. acteerlessen bij Charles Laughton en in de Actors Studio.
Ze brak in 1947 door in de door Georg Cukor geregisseerde film  A Double Life, waardoor ze daarna talrijke rollen aangeboden kreeg o.a. The Great Gatsby met Alan Ladd als haar tegenspeler. Ze wilde uit het keurslijf van seksbom, waarin de filmmaatschappij Universal Pictures haar probeerde te persen te komen en deed dat in de film Place in the Sun.


In 1960 kreeg ze haar eerste Oscar voor haar rol in Het Dagboek van Anne Frank. Opzienbarende rollen speelde ze vervolgens in films als Lolita met James Mason, Alfie met Michael Caine en The Poseidon Adventure.  Naast het spelen in films, bleef ze ook op het toneel actief.

Ze trouwde viermaal o.a. met Vittorio Gassman, met Anthony Franciosa en tenslotte met Gerry de Ford. Ze was lid van de Democratische Partij. Ze stierf na een vijftigjarige carriere op 85 jarige leeftijd op 14 januari 2006. Haar derde echtgenoot stierf vijf dagen later eveneens aan een hartaanval.

Geen opmerkingen: