vrijdag 11 oktober 2013

geschiedenis


Mijn levensbericht van 11 oktober wijd ik aan een van de beroemdste middeleeuwse pausen nl. Bonifatius VIII. Zijn naam was Benedetto Gaetani, hij werd in 1235 geboren in het plaatsje Agnani en ging aan de universiteit van Bologna twee rechtenstudies volgen nl. romeins- en canoniek recht. Men was gecharmeerd door zijn optreden en stuurde hem op diplomatkieke missies naar Frankrijk en Engeland. De kerk onderkende zijn capaciteiten en benoemde hem in 1281 tot kardinaal. Toen Paus Celestinus V in 1294 aftrad werd hij door het conclaaf van kardinalen gekozen als diens opvolger en nam de nam Bonifatius aan.
Celestinus werd opgesloten in het kasteel van Fumone, wa


ar hij op 81 jarige leeftijd overleed. De verstandhouding met Frankrijk was direct al slecht en hij wekte de woede van de Fransen op door de uitvaardiging van een bul Clericis laicos in 1296 waarin hij de Franse koning het recht ontnam om belastingen te innen bij de geestelijkheid om deze gelden te gebruiken voor de betaling van de oorlog tegen de Engelsen



Om de strijd niet op de spits te drijven werd de Franse koning Lodewijk IX in 1297 door Bonifatius heilig verklaard. Maar zijn voortdurende bemoeienissen met politieke zaken wekte de woede op van Albrecht 1 en van de zeer invloedrijke Romeinse familie Colonna.
Om de suprematie van de Pausen te bevestigen liet Bonifatius een bul verschijnen onder de titel Unam sanctam, waarin gesteld werd dat iedereen zich moest onderwerpen aan de Paus, om zodoende gered te worden.
Bonifatius trok zich terug uit Rome en dook onder in het kasteel van zijn geboorteplaats. Filips de Schone vatte het plan op om de Paus gevangen te nemen en gaf daartoe de opdracht aan Willem van Nogaret en Sciarra Colonna. Bonifatius was hierdoor zo geschokt dat hij  in 1303 overleed. Hij werd opgevolgd door Benedictus XI.



Als opvolger van het kerkelijk wetboek Liber Extra, opgesteld door Gregorius IX uit 1234 vaardigde hij in 1298 een verzameling decreten uit onder de naam Liber Sextus.
Een positieve daad van deze paus was de stichting in 1303 van de eerste universiteit in Rome. 

Geen opmerkingen: