zondag 13 oktober 2013

levensbericht


12 oktober 1997 stortte  voor de kust van Monterey in Californië een vliegtuigje neer met aan boord de beroemde zanger John Denver. Hij bestuurde het toestel zelf,  maar had nog nauwelijks vlieguren gemaakt.
Zijn eigenlijke naam was Henrey John Deutschendorf, niet bepaald een artiestennaam. Hij werd op 31 december 1943 geboren in het stad Roswell in de staat New Mexico. Het grootste deel van zijn helaas veel te korte leven woonde hij in de staat Colorado in de stad Aspen. 
In de jaren '60 maakte hij deel uit van het Mitchell Trio, dat voornamelijk politieke en satirisch getinte liederen zong. In 1969 begon John Denver zijn solo-carrière en hij vestigde zijn naam als songwriter met het lied Leaving on a jetplane. dat in de uitvoering door Peter, Paul and Mary geweldige hit werd.
Zelf bereikte hij de hitlijsten met nummers als Take me home, Country Roads en Rocky Mountain High.
In 1985 was er een actiegroep, op gericht door Tipper Gore, die vond dat de toenmalige Amerikaanse popmuziek een slechte invloed had op de jeugd en de Amerikaanse Senaat verzocht om daar wetgeving voor te maken. John Denver liet tijdens een openbare hoorzitting in de Senaat weten, dat hij deze ideeën van de actiegroep belachelijk vond en dus ook de plannen voor wetgeving duidelijk afwees. 
Hij kreeg een rol in de film "Oh God " en hij bleek een goed acteur te zijn. Hij speelde daarna nog in een 5 tal films o.a. "Foxfire" met als tegenspelers Jessica Tandy en Hume Cronyn. 
Denver heeft zich tijdens zijn korte leven ingezet voor het goede doel o.a. hongersnood in Afrika.
  


Geen opmerkingen: