woensdag 23 oktober 2013

levensbericht 23 oktober


23 oktober 1997 overleed in Hilversum de bekende Nederlandse filmregisseur Bert Haanstra, bekend om zijn documentaires en zijn speelfilms.
Zijn vader was hoofd van de lagere school in Espelo en woonde een groot deel van zijn jeugd in Goor. De middelbare school volgde hij in Hengelo en hij leerde fotograferen bij de bekende fotograaf Staal.
Hij vertrok naar Amsterdam  en ging daar in 1934 werken als persfotograaf. Tijdens de oorlogsjaren studeerde hij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst. Maar hij hield zich ook bezig met het verzet; hij leidde in de kelder van het gebouw van de GEB een donkere kamer, waar hij microfilms ontwikkelde, die gebruikt werden voor de bombardementen door de Geallieerden.
Hij maakte ook uitvergrotingen van de stempels waarmee stempelmakers perfecte vervalsingen konden maken.
Bijzonder was dat hij een relatie had met een Duitse officier van de Luftwaffe, die was overgelopen naar het Nederlandse verzet. Deze man maakte foto's die voor het verzet zeer belangrijk zijn geweest. De naam van de man is nooit bekend geworden en is hij verdwenen zoals hij gekomen is.
In 1949 kwam zijn eerste film uit De Muiderkring herleeft, en in 1951 verscheen Spiegel van Holland die bekroond werd op het filmfestival van Cannes. Andere successen behaalde hij met speelfilms als Fanfare ( 1958 ), Bij de Beesten af ( 1972) en Dokter Pulder zaait Papavers ( 1975).In 1979 verscheen zijn laatste speelfilm Een Pak Slaag; men was erg critisch over deze film.
Eenmaal kreeg Haanstra een Oscar nl. in 1960 voor zijn documentaire Glas en voor Alleman en Bij de Beesten Af, kreeg hij een nominatie voor deze prijs.
Zijn specialiteit was op een geestige, empatische wijze het laten zien van de samenleving. De laatste jaren van zijn leven leed hij aan de ziekte van Alzheimer, maar overleed aan een longontsteking. Hij ligt samen met zijn vrouw Angenita Wijtens  begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats in Laren.
Zijn zoon Jurre schrijfr muziek voor films en een andere zoon Rimko is ook filmregisseur.

Geen opmerkingen: