dinsdag 15 oktober 2013

levensbericht 14 oktober



13 oktober 2009 overleed de Belgische dichter Bert Decorte, die bij zijn doop de namen kreeg Johannes Martinus Albertus. Hij werd op 2 juli 1915 te Retie geboren. Toen hij zeven jaar oud was verhuisde het gezin naar Arendonk.
Hij ging naar het Klein Seminarie in Hoogstraten en studeerde daar Grieks-Latijns humanoria, hetzelfde deed hij aan het College te Mol. Gedurende de jaren 1934 en 1935 stond hij in een winkel te Antwerpen en publiceerde toen zijn eerste gedichten in het tijdschrift Forum. De twee volgende jaren was hij in militaire dienst en was gelegerd in Brussel.
In 1937 kreeg hij een ambtenaarsbaan bij het Ministerie van Economische Zaken. Toen de oorlogsdreiging steeds groter werd moest hij zich zoals veel landgenoten in 1939 melden voor de mobilisatie en bij de eerste schermutselingen raakte hij gewond.

Nog tijdens de oorlogsjaren trad hij in het huwelijk met Delphine de Backer; het paar kreeg 4 dochters en 2 zonen. In 1946 kreeg hij een aanstelling aan het ministerie van Onderwijs, bij de dienst kultuur en letteren.
Zijn debuut maakte hij met een aantal Vitalistische gedichten verzameld in de bundel Germinal. In zijn latere bundel.
In zijn gedichten komen nauwelijks personages voor; meestal slechts één man die de balans opmaakt van zijn verhouding tot de hem omringende wereld. Hij hanteert een vormvaste poëzie met zinvolle rijmen.

Naast eigen dichtwerk hield hij zich ook bezig met het vertalen van dichters als Baudelaire, Louise Labé en Francois Villon. Daarnaast stelde hij ook verschillende bloemlezingen samen.

Geen opmerkingen: