dinsdag 29 oktober 2013

levensbericht 29 oktober


21 november 1917 wordt in de Commelinstraat het eerste en enige kind geboren van het echtpaar Alexander Presser en Heintje Peper. Ze verhuizen eerst naar de Lepelstraat en betrekken vervolgens een woning in de Pieter Aerzstraat. Zijn vader is diamantbewerker en treedt tot de vakbond van diamantbewerkers. 
Sem gaat na de lagere school naar de ULO en wordt in 1931 lid van de AJC. In 1932 wint hij bij een wedstrijd zijn eerste camera en gaat in 1934 werken bij Foto Varia. Hij heeft de kneepjes van het vak al spoedig onder de knie en vestigt zich in 1937 als vrijgevestigd fotograaf.
In 1939 gaat hij naar België en schiet daar zijn eerste opvallende foto nl. een gesprek dat generaal Wonkelman voert met Prins Bernard. Deze foto wordt gepubliceerd in het Amerikaanse blad Life.
Na het debacle van de Februaristaking moet hij onderduiken en trouwt in deze onderduiktijd met Ruth Paula Schachno. Samen vinden een nieuw onderduikadres in Arnhem, waar Sem werkzaamheden verricht voor het verzet.


In 1944  worden zijn ouders met een van de laatst vertrekkende treinen vanuit Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze direct worden omgebracht. 
Na de bevrijding gaat hij werken bij het ANA in Brussel. Hij makt foto's van politieke  gevangenen (NSB'sers) in Kamp Amersfoort. Samen met zijn vrouw vestigt hij zich weer in Amsterdam.

In 1946 bezoekt hij voor de eerste keer het filmfestival in Cannes en gaat een wereldreis maken die hem naar Ned.Indië brengt en vervolgens naar Australië, waar hij Nederlandse immigranten fotografeert. Aansluitend bezoekt hij Perzië, India en tenslotte de Verenigde Staten.
In 1950 begint hij voor de Revue (later de Nieuwe Revue) fotoreportages te maken, waar hij zelf de teksten bij schrijft. Hij bezoekt o.a. Albert Schweitzer in Lambarene.


Sem vindt Nederland geen prettig land meer om te wonen en vestigt zich in het Franse plaats Rocquebrune in de buurt van Nîmes. Naast de vele reizen die hij blijft ondernemen, doet hij voor de AVRO radioverslagen vanuit de studio in Monte Carlo en verslaat o.a. het huwelijk van Prins Rainier en Grace Kelly.
De eerste belangrijke onderscheiding die hij krijgt is in 1952 als hem de Zilveren Camera wordt toegekend.

Helaas komt er aan het huwelijk met Ruth Paula een einde en hertrouwt hij met Joke van den Heuvel. Zijn foto's slaan dermate aan dat het Stedelijk Museum van Amsterdam besluit tot de aankoop van 20 stuks.


Vanaf 1962 neemt hij deel aan talrijke internationale tentoonstellingen; Amsterdam blijft trekken en in 1965 komen de Pressers definitief terug naar Amsterdam en gaan wonen in de Vondelstraat. Hij gaat werken voor de Telegraaf en verslaat voor deze krant de strijd in Vietnam.
In 1980 wordt hij benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau en maakt nog mee dat hij in 1984 een grote overzichtstenstoonstelling krijgt in de Nieuwe Kerk.
29 oktober 1986 overlijdt hij.




Geen opmerkingen: