woensdag 16 oktober 2013

levensbericht 15 oktober


De Rooms Katholieke Kerk kent een turbulent geschiedenis en in het verlengde daarvan ook het Pausdom, volgens dit instituut de plaatsbekleder van Christus op aarde.
Een voorbeeld van de chatische toestanden die zich soms voordeden bij het zoeken naar een nieuwe paus, waarbij de kardinalen in conclaaf bij elkaar tot een juiste keuze moesten komen is de gang van zaken rond paus Urbanus VI.

Rond 1318 werd Bartolomeo Prignano in Napels geboren; in 1363 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Acerenza en in 1377 benoemde Paus Gregorius XI hem tot aartsbisschop van Bari en zijn cancellarius. In 1378 overleed deze paus en volgens de inwoners van Rome moest er na zoveel jaren weer een stadgenoot of in ieder geval een Italiaan tot paus worden gekozen.
Maar dat was niet te verwezenlijken want de Italiaanse kardinalen waren veel te oud. Het conclaaf kon dus geen Romein of Italiaan vinden die geschikt was voor het ambt van Paus en ze besloten toch iemand van buiten te kiezen.
Hun oog viel toen op Bartolomeo Prignano, waarvan zij dachten dat hij door zijn zachtmoedig karakter gemakkelijk te beinvloeden was. Zij wilden dat hij naar Avignon ging, maar het bleek dat deze Paus Urbanus VI in werkelijkheid een tiran was, die bovendien wraak wilde nemen op de kardinalen van adellijke afkomst, die hem altijd als onbenul hadden beschouwd. De overwegend Franse kardinalen die op hem hadden gestemd, kregen enorme spijt van hun handelen en zetten alles in het werk om van Urbanus VI af te komen.


Ze trokken de geldigheid van deze keuze in twijfel en kozen een tegenpaus die de naam Clemens VII koos; deze droeg de bijnaam slachter van Cesena. Clemens vertrok direkt met zijn aanhangers naar Avignon, verklarend dat hij de echte paus was.
Daardoor dwong hij de christelijke landen een keuze te maken en Clemens wist Frankrijk, Spanje en Portugal achter hem te krijgen, terwijl Italiƫ, Vlaanderen en Engeland de kant van Urbanus kozen. Men noemt deze verschillende keuze het westers schisma.
Urbanus bleef paus tot 1389 toen hij op 15 oktober van dat jaar overleed. Hij werd opgevolgd door Bonifatius IX
 
 

Geen opmerkingen: