donderdag 3 juli 2014

daggedicht



De Vlaamse dichter Alfred Hegenscheidt heb ik gekozen als dichter van daggedicht voor dinsdag 2 juli 2014.  Zijn vader was een ingenieur afkomstig uit Westfalen en zijn moeder kwam uit Saarland. Beiden waren zeer gelovige protestanten en Alfred werd zeer streng in de leer opgevoed. In Brussel waar het gezin woond volgde Alfred de opleiding voor onderwijzer en gaf vanaf 1885 les op een school. Maar de studie bleef hem trekken en ging aan de universiteit natuurwetenschappen studeren. Hij keerde zich af van het protestantse geloof en begon gedichten te schrijven, die gepubliceerd werden in het tijdschrift Van Nu en Straks.
Zijn literaire productie was en bleef klein; zijn enige grote werk was het toneelstuk Starkad dat hij eveneens in Van Nu en Straks publiceerde. Hij schreef het stuk, nu totaal vergeten, in vijfvoetige rijmloze jambe. Ik heb geprobeerd het te lezen maar vanwege de opgekloptheid is er niet door te komen. Het plaatst de vrouw ook in achterlijke toestand.
Alfred Hegenscheidt had een labiel karakter en werd af en toe opgenomen om tot rust te komen. Vanwege zijn drukke wetenschappelijke bezigheden had hij na zijn 32ste geen tijd meer voor zijn literaire werk en bovendien denk ik dat hij geen inspiratie had. In 1919 trouwde hij met Madeleine Heyman, doctor in de germaanse talen.  Gelukkig had Alfred een andere liefhebberij nl. muziek; hij was een groot liefhebber van Wagner.

BEETHOVEN II

Adagio

Meedoogend glijdt een zachte melodie
Rond de aardsche dingen, treurend van verlangen,
En schouwt aan met oogen, die
Vol tranen van een diep meê-lijden hangen.

En nogmaals keert zij zoo terug; tot drie
Maal heeft haar deining mild hun leed omvangen,
En zwaar gedragen op hun harmonie,
Komt 't weemoedsvolle lied u 't hart omprangen.

Maar schielijk rijst het o; in licht gebaad
Ontplooit het statig 't aetherblauw gewaad,
Waarin de tranen nu als starren gloren.

En 't al aanbidt, gelooft en wil weer hopen,
En komt de moede ziel in u herdoopen,
O ideaal, uit leed der aard geboren.

ALFRED HEGENSCHEIDT ( 1866 - 1964 ) 


Geen opmerkingen: