zondag 6 juli 2014

levensbericht 6 juli



Dit is de beroemde openingsscène van de film Touch of Evil, waarin degene aan wie ik dit levensbericht wijd een rol speelt. Haar naam was Jeanette Helen Morrison, die als actrice bekendheid kreeg onder de naam Janet Leigh. Ze werd ontdekt door de actrice Norma Shearer.

6 juli 1927 werd ze in Merced geboren. Een van haar belangrijkste rollen speelde ze in de beroemde film Psycho  geregisseerd door Alfred Hitchcock. Opvallend was dat Maron Crane al snel in de film wordt omgebracht in de angstaanjagende douche-scène.


Nadat ze in het begin van haar carrière  voornamelijk in populaire films speelde, krfeeg ze in het tweede deel van haar loopbaan de kans om dramatische rollen te spelen. 14 juni 1951 trouwde ze voor de derde keer met Tonny Curtis. Ze kregen twee kinderen, die beiden actrices werden. Samen met hem maakte ze vijf films w.o. Houdini en De Vikingen. 
Omdat ze meer bij haar kinderen wilde zijn nam ze nog nauwelijks rollen aan. In 1962 speelde ze naast Frank Sinatra een rol in The Manchurian Candidate.
 

Nadat haar huwelijk met Curtis op de klippen was gelopen trouwde ze met de effectemakelaar Robert Brandt met wie ze 42 jaar getrouwd bleef.  Ze leed haar hele leven aan vasculitis en overleed thuis op 3 oktober 2004.

Geen opmerkingen: