dinsdag 1 juli 2014

zelfportret

De maker van dit zelfportret vond zijn hele leven inspiratie in zijn eigen familie. Carl Larsson de schilder waar het hier om gaat werd 28 mei 1853 in Stockholm geboren. Zijn ouders hadden het niet breed; om zijn studie aan de Kunstacademie te betalen werkte hij als fotograaf. Al snel vond hij zijn eerste geliefde Wilhelmina Holmgren; zij kregen twee kinderen, maar helaas stierf zij bij de geboorte van haar 2de kind. Ook de beide kinderen werden niet oud en door al dit verdriet raakte Carl in een zware depressie, waarover hij een autobiografie schreef.
De jaren daarop volgend verbleef hij veel in Frankrijk. Hij vond een nieuwe liefde in Karin Larsson- Bergoo.  Zij kregen acht kinderen; zij dienden als modellen voor zijn boek Een huis in Dalarna, met 20 tekeningen. 
In 1916 begon hij aan een immens schilderij Midwinteroffer dat hij graag in het Nationalmuseum zag hangen. Maar dat werd geweigerd en Larsson was hierover ze teleurgesteld, dat hij opnieuw in een depressie raakt en 22 januari 1919 stierf. 




Geen opmerkingen: