maandag 7 juli 2014

levensbericht 30 juni


In 1955 kwam de film I'll cry tomorrow in roulatie met de persoon aan wie ik dit levensbericht wijd nl. de Amerikaanse actrice Susan Hayward. Haar eigenlijke naam was Edythe Marrener en zij werd op 30 juni 1918 in Brooklyn geboren. Na haar schoolopleiding ging zij modellenwerk doen en ze viel vanwege haar rode haren direct op. Zoals zovele andere meisjes wilde ze actrice worden en vertrok naar Hollywood om er auditie te doen voor de rol van Scarlett O ' Hara in de film Gone with the Wind, maar de rol ging naar Vivien Leigh. In 1939 werd ze beloond voor haar vasthoudendheid en kreeg een rol aangeboden in de film Beau Geste, waarin ze tegenover Gary Cooper stond. De volgende film waarin ze optrad was de thriller Among the Living.


Haar doorbraak kwam met de film Reap the Wild Wind geregisserd door Cecil B. DeMille en gedraaid in 1942. Haar eerste Oscarnominatie kreeg ze voor de rol van alcoholiste in The Story of a Woman.  Haar tweede Oscarnominatie kreeg ze voor haar rol in The foolish Heart, maar ook deze keer ging de prijs haar neus voorbij.
Ze was nu een echte ster en kon haar rollen uitkiezen; wat uitmondde in bijzondere rollen in de films With a Song in my Heart en I 'll Cry Tomorrow. Maar opnieuw ging de Oscar aan haar neus voorbij.

7 minuten uit de rolprent The Story of a Woman

Maar eindelijk lachte het geluk haar toe en kreeg zij in 1958 dan eindelijk deze felbegeerde prijs voor haar rol van Barbara Graham in de film I want to Live. Haar vertolking van deze wegens een moord tot de doodstraf veroordeelde vrouw wordt algemeen beschouwd als een van de beste in de filmgeschiedenis.

The Garden of Evil uit 1954 met Richard Widmark, Cameron Mitchell e.a.

In 1972 speelde ze haar laatste film rol; in datzelfde jaar werd bij haar een hersentumor ontdekt, wellicht veroorzaakt door de ioniserende straling waaraan ze werd blootgesteld in Utah tijdens de opnames voor de rolprent uit 1956 The Conqueror. Men kon haar voor het laatst in het openbaar zien in 1974 bij de uitreiking van de Oscar-prijzen.
14 Maart 1975 moest ze zich gewonnen geven en overleed thuis in Hollywood.

Geen opmerkingen: