vrijdag 4 juli 2014

levensbericht 4 juli



In dit fragment - de veilingscène - uit de film North by Northwest van Alfred Hitchcock speelde de actrice aan wie ik dit levensbericht wijd de rol van de femme fatale. 4 juli 1924 zag Eva Marie Sanit het leven in Newark. Zij ging in Delmar naar de Bethlehem Central High School en daarna naar de Bowling Green State University.
In 1953 kreeg ze een rol in het stuk The trip to Bountiful, waarin ook Jo Van Fleet en Lilian Gish speelden. Daarna trad zij op in Middle of the Night van Paddy Chayefski. Haar filmdebuut maakte ze On the Waterfront van de regisseur Elia Kazan, waarin ze de rol van Edie Doyle speelt, met als tegenspeler Marlon Brando.


Hoewel ze door de Hitchcock film allerlei aanbiedingen kreeg  besloot ze het wat rustige aan te gaan doen en meer tijd te besteden aan haar gezin. Dus koos ze haar rollen  uit en konden we haar bewonderen in de film Exodus, naar een boek van Leon Uris, met Paul Newman, geregisseerd door Otto Preminger.
In 1962 speelde ze als tegenspeelster van o.a. Warren Beatty en Karl Malden mee in het drama All Fall Down geregisseerd door John Frankenheimer.

 
Bovenstaand is een trailer te zien van de film The Sandpiper onder de regie van Vincente Minelli met Elisabth Taylor en Richard Burton als tegenspelers. Omdat ze geen goede rollen meer aangeboden kreeg, keerde ze terug naar de televisie. Gezien haar leeftijd is het niet vreemd dat we weinig nog van haar horen.
28 oktober 1951 trouwde ze met Jeffrey Hayden en uitzonderlijk is het bij dit ene huwelijk gebleven.
 

Geen opmerkingen: