dinsdag 8 juli 2014

levensbericht 7 juli


De film Gaslight met Ingrid Bergman en Charles Boyer is een van de vele opvallende films die geregisseerd zijn door   de op 7 juli 1899 geboren George Dewey Cukor. Zijn ouders waren Joods-Hongaarse immigranten. Hij groeide met zijn oudere zus Elise op in zijn geboortestad en was vanaf zijn jeugd al geinteresseerd in het medium Theater..
In 1918 begon hij zijn carrière als regie-assistent  in een theater in Chicago; daarna werd hij een succesvol Broadway regisseur. In deze tijd leerde hij de toen nog onbekende actrice Bette Davis kennen. In 1929 sloot hij zich aan bij de groep Broadway acteurs die hun heil zochten in het medium film. Hij werd bevriend met David O. Selznick  die hem als filmregisseur liet debuteren met de film Tarnished Lady.


Hij gaf Katherine Hepburn de kans te debuteren in de rolprent  A Bill of Divorcement met John Barrymore als tegenspeler. Maar echt bekend werd Cukor met de film Little Women naar een roman van Louisa May Alcott. Zijn volgende film Dinner at Eight was een groot financieel succes en dat juist in een periode dat de crisis op haar hoogtepunt was.



Cukor, die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam,  was een echte vrouwenregisseur en hij had een goede neus voor actrices, die hij tot bijzonder spel wist te brengen. We kunnen hierbij denken aan Joan Crawford, Greta Garbo, Norma Shaerer, Ingrid Bergman en Judy Holliday. Veel van zijn acteurs kregen een Oscar of een nominatie daarvoor.


24 janjuari 1983 overleed Cukor in Los Angeles.

Geen opmerkingen: