woensdag 9 juli 2014

een argentijnse troubadour


Wie Argentinië zegt, denkt waarschijnlijk, juist in deze tijd, aan Lionel Messi. Maar dit land heeft gelukkig ook op cultureel gebied veel voortgebracht; daarbij kunnen we denken aan de schrijver Borges en de componist Astor Piazolla. Maar ik wil hier een lans breken voor de op 24 juni 1935 verongelukte componist en zanger Carlos Gardel.
Hij werd geboren op 11 december 1890 in Toulouse, maar hij brengt zijn jeugd door in Argentinië. Aan het begin van zijn carrière trad hij vooral op in cafés en privé feesten. Gardel is dé componist van de tango-cancion en zijn eerste succes behaald hij met het nummer Mi noche triste. Hij maakte lange tournees door Zuid Amerika, maar trad ook op in Europa. Vanwege zijn grote succes mocht hij ook drie films maken, die hoewel ze qua verhaal erg setimenteel zijn, laten zien dat Gardel een enorme uitstraling had.


De laatste film waarin Gardel optrad en zong.

In 1935 kwam Gardel om het leven bij een vliegtuigongeluk in het Colombiaanse Medellin. Ook zijn begeleidingsgroep La Pera lieten het leven. Hij werd begraven in het La Chacarita Cemetery
in Buenos Aires. Miljoenen fans in  Latijns Amerika rouwden om dit verlies.

Geen opmerkingen: