woensdag 30 juli 2014

levensbericht 30 juli


Toen ik in Amsterdam studeerde begin jaren 60 bezocht ik veel regelmatiger dan nu het geval is de bioscoop en zag alle films van de beroemde Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Dit artikel begint met een klein stukje uit een van mijn lievelingsfilms en een van mijn favoriete acteurs nl. Wilde Aardbeien.
Omdat zijn vader een luthers predikant was groeide hij op temidden van religieuze beelden en theologische discussies. In zijn films worden existeniële vragen over sterfelijkheid, eenzaamheid en geloof gesteld. Zijn eerste films vertonen een duidelijke en hechte structuur, maar in zijn latere films gaan zijn acteurs steeds meer improviseren en bepaalde Bergman alleen de richting waar het verhaal moest heengaan.
In zijn films zien we telkens een kleine groep vaste acteurs optreden w.o. Victor Sjöström, Bibi Anderson, Harriet Anderson, Gunnar Bkörnstrand, In grid Thulin, Max von Sydow en Liv Ullman. Bovendien had hij het geluk over een fantastische cameraman te beschikken, die van 1953 tot en met 1982 met hem samenwerkte.
De dag dat Bergman overleed, stierf ook zijn Italiaanse kunstbroeder Michelangelo Antonioni .


Sommarnattens leende. - Glimlach van een zomernacht


JungfruKällan -  De Maagdenbron


Geen opmerkingen: