dinsdag 29 juli 2014

levensbericht


27 juli 1984 overleed de acteur James Mason, waarvan hierboven een clip is te zien uit de film Odd Man Out uit 1947 en geregisseerd door Carol Reed.
James Neville Mason werd op 15 mei 1909 geboren in de plaats Huddersfield in het graafschap Yorkshire. Hij studeerde architectuur in Cambridge, maar vond acteren een veel zinvollere bezigheid. In het begin van zijn carrière speelde hij toneel in de Old Vic. Hij werd dienstweigeraar en speelde achtereenvolgens in The Man in Grey uit 1943 en in 1945 in The Wicked Lady. Zoals zovele Europese acteurs vertrok hij naar Hollywood, waar hij snel vaste grond onder zijn voeten kreeg en van de regisseur Max Ophüls rollen kreeg aangeboden in de films Caught en The Reckless Moment





In 1954 kreeg hij zijn eerste Oscarnominatie voor zijn rol van een in het verleden succesvolle acteur in de film A Star is Born met Judy Garland in de regie van Georg Cukor. 
Een bijzondere rol was in het familiedrama Bigger than Life  van de regisseur Nicholas Rey waarin voor het eerst het thema van medicijnverslaving aan de orde werd gesteld. 
In 1959 speelde hij in de film North by Northwest van Hitchcock en wel die van de schurk Van Dam met de beroemde scenes van het sproeivliegtuigje en op de Mount Rushmore.



In 1960 verliet hij de Verenigde Staten en keerde terug naar zijn vaderland. In 1962 speelde hij de zeer moeilijke rol van Humbert Humbert, een gekwelde pedofiel in de film Lolita naar het boek van Nabokov en geregisseerd door Stanley Kubrick.
Sommige regisseurs zagen in hem hun gedroomde acteur, zoals b.v. Sydney Lumet die hem in vier films regisseerde w.o. The Deadly Affair uit 1967 en twee jaar voor het overlijden van Mason in The Verdict in 1982.
Mason viel vooral op door zijn bijzonder stemgeluid, maar ook door zijn uiterlijk dat altijd iets sinisters, iets angstaanjagends had; charmant en tegelijk onberekenbaar.





Geen opmerkingen: