zaterdag 29 september 2012

Elia Kazan


LEVENSBERICHT 28 SEPTEMBER


28 September 2003 overleed de omstreden Amerikaanse filmregisseur Elia Kazan. De reden van deze omstredenheid is gelegen in het feit dat deze op 7 september 1909 in Istanboel geboren filmer een van de weinige Hollywood figuren was die verscheen voor de beruchte commissie van senator Joseph McCarthy die met een heksenjacht bezig is op iedereen die van communistische sympathieën wordt verdacht.
Het vreemde van dit optreden van Kazan is gelegen in het feit dat hij in zijn jeugd een lid van de communistische partij was en lid van een geradicaliseerd toneelgezelschap.

Zijn veranderde denkwijze werd veroorzaakt door de misdaden die tijdens het Stalinbewind werden begaan en hij zich als ware verraden voelde door de communisten. Consequentie van deze "bekering" was dat hij ging samenwerken met de commissie van McCarthy en namen ging noemen van mensen waarvan hij wist dat deze zogenaamde communistische sympathieën had; daaronder behoorde bv. de acteur John Garfield, die met vele anderen op de zwarte lijst werd geplaatst die de McCarthycommissie opstelde.
Al de mensen die op deze lijst terechtkwamen kregen problemen met hun carrière. Garfield werd depressief en overleed in 1952, een jaar nadat hij beticht werd van deze sympathie.


Als we alleen naar zijn films kijken moeten we zeggen dat hij een groot regisseur was die bv. door de verfilmingen van toneelstukken van nog onbekende auteurs als Tenessee Williams en Arthur Miller ervoor zorgde dat hun naam als toneelschrijver werd bevestigd.
Voorbeelden daarvan zijn A Streetcar Names Desire (Tenessee Williams) en Death of a Salesman (Arthur Williams).
Andere beroemde films van Kazan was On the Waterfront, over een heldhaftige verklikker) die Marlon Brando beroemd maakte; sommigen denken dat Kazan deze film maakte om zijn critici de mond te snoeren.

In 1999 kreeg Kazan een ere-Oscar voor heel zijn oeuvre en hoewel iedereen overtuigd was van zijn meesterschap als regisseur, konden velen toch niet zijn medewerken aan de McCarthycommissie niet vergeten en vergeven en woonden de plechtige uitreiking van deze prijs niet bij en weigerden opzichtig te applaudiseren.

Geen opmerkingen: