zaterdag 29 september 2012

Stitskirche in Himmelkorn


KERKEN EN KATHEDRALEN 7

Na ons bezoek aan Bayreuth met zijn twee prachtige kerken zijn we naar twee andere plaatsen in het prachtige Fichtelgebergte gereden om daar de kerken te bezoeken.

Eersr reden we over de E 48 via Bisschofsgrün, Kronach en namen bij  de afslagen autobaan Berlijn en Neurenberg meteen links de afslag Himmelkorn. Het is een aardig plaatsje, dat beheerst wordt door het voormalige slot met de bijbehorende Stiftskirche.

De gebouwen van het slot worden momentgeel gebruikt door geestelijk gehandicapten. Qua interieur verwacht je een grote kerk, maar dat binnenin enorm tegen en daarnaast is het contrast tussen de gotische stijl van het gebouw en het barokke interieur erg groot.
Aan dit interieur hebben een groot aantal kunstenaars meegewerkt zoals Antonia della Porta en Bernardo Quadri beiden afkomstig uit Lugano, maar vooral de beeldhouwer Elias Räntz uit Bayreuth, die het hoofdaltaar vervaardigde.

Zeer belangrijk en van grote kunstzinnige waarde zijn de grafstenen en "denkmalen " in deze kerk bv. het grabdenkmal van graaf Otto VII van Orlamünde, die de laatste uit het geslacht Orlamünde op de burcht Plassenburg. 
 
Bekend is deze kerk ook door de zogenaamde Ritterkapelle onder het Nonnenkoor. Hier zijn een aantal bekende persoonlijkheden bijgesteld zoals Georg Friedrich Karl, Prins Christian Heinrich, Prins Albrecht Wolfgang en de laatste Markgraaf van Bayreuth Friedrich Christian.

Geen opmerkingen: