vrijdag 28 september 2012

Stadtkirche Heilig Dreifaltigkeit



Na het bezoek aan de Schlosskirche bezochten we de Stadtkirche Heilig Dreifaltigkeit. Met de bouw van deze kerk werd in 1375 begonnen, maar door de Hussietenoorlog kwam het kerkgebouw er slechts als ruïne uit te voorschijn.

In 1439 werd weer met de herbouw begonnen, maar pas in 1470 waren de gewelven dicht. In 1528 werd door Markgraf George de Vrome de Hervorming ingevoerd. Gevolg daarvan was dat vele kostbare stukken uit het kerkgebouw werden verwijderd.

Het huidige kerkgebouw is een mengsel van laat-gotiek, renaissance, barok en neo-gotiek. Binnen is het gebouw  55 meter lang, 20 meter breed en 16 meter hoog. Veel van het oorspronkelijk karakter is dooe de talrijke renovaties verloren gegaan, maar desondanks is het interieur zeer fraai, waarbij de nadruk is gelegd  op datgene waarvoor een kerkgebouw eigenlijk dient, namelijk niet pronken en pralen, maar voor de liturgische eredienst.

Gelukkig bevinden zich nog enkele kostbaarheden in de kerk waaronder een retabel dat me sterk aan de retabels uit de Bretonse kerken. Dit retabel dateert uit 1520.


Geen opmerkingen: