vrijdag 14 september 2012

Johnny Cash




12 september 2003 overleed de artiest die altijd optrad in donkere kleding en samen met zijn donkere baritonstem ervoor zorgde dat hij een van de invloedrijkste zangers werd en zelfs op plaats 31 terecht kwam die Rolling Stone samenstelt van de honderd grootste artiesten van alle tijden. Johnny Cash, want hij is de man aan die dit artikel wordt gewijd.

Geboren op 26 februari 1932 in Kingsland ging hij pas tijdens zijn diensttijd in het toenmalige West-Duitsland na de aanschaf van een gitaar muziekspelen. Zijn eerste hit behaalde hij in 1956 met het nummer I Walk the Line. Na toetreding van de drummer Bill Holland maakten The Tennessee Three lange toernees met wel 300 optredens per jaar en daar was Cash niet tegen bestand, hij raakte in een depressie en om die te boven te komen ging hij over tot het gebruiken van amfetamine.
Het was zijn nieuwe vriendin June Carter die hem er bovenop hielp. Zij schreef daarover de song Ring of Fire.

Hij liet zich scheiden van zijn eerste vrouw Vivian Liberto en trad in het huwelijk met June. Zij heeft hem tijdens hun huwelijk enorm gesteund, niet alleen met zijn carrière, maar ook in hun gezamenlijke strijd tegen de achterstelling van de Indianen en de wantoestanden in bv. de gevangenissen. Beroem is het album At San Quentin dat hij in 1969 maakte.
In dat jaar begon hij ook met zijn eigen televisieshow The Johnny Cash Show die tot 1971 op het scherm bleef.

Zijn drugsverslaving zorgde vaak voor problemen met de politie, maar aangezien deze drugs voor hem medicijnen waren kreeg hij alleen maar voorwaardelijke gevangenisstraf.
Vast staat dat zijn muziek grote invloed heeft gehad op andere artiesten en bands zoals Bob Dylan, U2 en Nick Cave.
Opvallend was de grote vaderlandsliefde van Cash; hij heeft altijd gezegd dat zijn land ervoor gezorgd heeft dat hij als zoon van een arme katoenboer toch de kansen kreeg om een gevierd artiest te worden. 

Geen opmerkingen: