zaterdag 15 september 2012

Nikolaikirche in Potsdam



KERKEN EN KATHEDRALEN 3


In 1992 verbleven we in Duitsland op een camping in de buurt van Potsdam. Vanzelfsprekend hebben we daar de St. Nikolaikirche bezocht, de blikvanger van deze stad.

Op de plaats van het huidige kerkgebouw hebben door de eeuwen heen een aantal kerken gestaan. De voorlaatste was de tussen 1721 en 1724 naar een ontwerp van Philipp Gerlach gebouwde Nicolaikerk die op 3 september 1795 bij een brand volledig afbrandde.
Het heeft jaren geduurd voordat met nieuwbouw werd begonnen vooral dankzij kroonprins Friedrich Willem , de latere koning Friedrich Willem IV. Men gebruikte daarvoor de ontwerpen van de beroemde architect Karl Friedrich Schinkel en de bouwwerkzaamheden stonden onder leiding van Friedrich Ludwig Persius. In 1830 werd gestart met de bouw en op 17 september 1837 werd de kerk ingewijd.  Schinkel heeft dat nog meegemaakt; hij stierf in 1841.

Enkele te noemen bezienswaardigheden in dit gebouw zijn  de vier schilderingen die de grote profeten verbeelden en geschilderd zijn door E.Holbein en C. Stürmer.
Ossowsky versierde de apsis met gestileerde Palmen- en Boogramen. Achter het hoofdaltaar staat een kruis met een Christuskop  vervaardigd door Christian Friedrich Tieck.
In april 1945 verwoestte Russische artillerie de koepel en het portaal; deze werden in 1981 herbouwd.






Geen opmerkingen: