zondag 2 september 2012

Francesco Landini



 Deze muziek is gecomponeeerd door de waarschijnlijk in Florence geboren Italiaanse componist Francesco Landini. Wat we over deze man weten is gebaseerd op het in 1385 verschenen boek van de schrijver Filippo Villani.
Deze zegt dat Francesco waarschijnlijk omstreeks 1325 is geboren. Zijn vader was een bekend schilder uit de school van Giotto. Het noodlot trof de kleine Francesco toen hij als complicatie van de pokken, blind werd.

Desondanks bekwaamde hij zich in het bespelen van de luit, het schrijven van gedichten, de kunst van het zingen en tenslotte het componeren.
Volgens Villani was Landini ook de uitvinder van een strijkinstrument dat hij de syrena syrenarum noemde, een combinatie van de luit en het psalterium. Vermoedelijk was hij bevriend met Petrarca. 
Een van zijn motetten droeg hij op aan Andrea Contarini, die van 1368 tot 1382 doge van Venetië was.
Landini oefende een aantal muzikale functies uit in Florence en was bevriend met componisten als Lorenzo da Firenze, Andreas da Florentia.
Landini wordt beschouwd als een vertegenwoordiger van de Italiaanse Ars Nova; niet een van de originele composities is bewaard gebleven, behalve een groot aantal Ballate voor twee stemmen, voor drie stemmen.
Landini stierf 2 september 1397 en werd begraven in de San Lorenzo kerk in Florence. 

Geen opmerkingen: