maandag 10 september 2012

Koning Jacobus IV van Engeland


LEVENSBERICHT 9 SEPTEMBER

Overmoedigheid zorgde ervoor dat er al heel snel een einde kwam aan de opkomst van Schotland, dat voor het eerst ging meetellen in Europa. Deze overmoed kleefde aan de koning Jacobus IV die zijn waterloo vond in de slag bij Flodden waar zijn leger een zware nederlaag leed tegen de Engelsen en hijzelf sneuvelde.

Jacobus werd  17 maart 1473 geboren op Stirling Castle; zijn vader was Jacobus III en zijn moeder was Margaretha van  Denemarken. In 1488 volgde hij zijn vader op en hij wist door zijn optreden rust terug te brengen in Schotland. Naast de enorme uitbreiding van de vloot beschermde hij de kunst en wetenschap en bleek een echte renaissancevorst te zijn. Zelf was hij een zeer ontwikkeld man, die polyglot was en bv. de laatste Schotse koning was die de oorspronkelijke Schotse taal - het Gaelic - sprak.

Hij probeerde door middel van onderhandelingen de welvaart voor zijn land vast te houden en sloot een vredesverdrag met de Engelse koning Hendrik VII, die qua ontwikkeling en politiek denken veel op hem leek. Dit vredesverdrag werd nog belangrijker door het huwelijk wat Jacobus sloot met de dochter van de Engelse koning Margaret Tudor.

Helaas bleek de opvolger van Hendrik VII - zijn zoon Hendrik VIII een totaal ander vorst te zijn die bewust de ondergang zocht van zijn noordelijk buurland. De vernietigende nederlaag bij Flodden zorgde ervoor dat bijna de gehele Schotse adel verdween en daarnaast liefst 30.000 jonge Schotten omkwamen.

Uit het huwelijk met Margaret werden 5 kinderen geboren, die bijna allemaal jong stierven. Zoals de gewoonte was had Jacobus talrijke maƮtresses w.o. Janet Kennedy, Marion Boyd, Margaret Drummond en Isabel Buchan. Bij deze vrouwen kreeg Jacobus zeven kinderen.

Geen opmerkingen: