zondag 16 september 2012

Grace Kelly




Er zijn filmregisseurs die een speciale voorliefde hebben voor de zogenaamde blondines; vrouwen die een koele schoonheid tonen, maar onder dat onaantastbare uiterlijk kan het broeden. Een voorbeeld van zo'n regisseur was de beroemde Alfred Hitchcock, die in de Amerikaanse filmster Grace Kelly precies de vrouw vond die hij voor ogen had voor zijn films.

Haar vader was van Ierse komaf en haar moeder was de dochter van Duitse immigranten. John Brendan Kelly was een fameus roeier die op de Olympische spelen van 1920 en 1924 drie gouden medailles behaald.
Zeer tegen de zin van haar ouders koos Grace voor een loopbaan als actrice en kreeg al op 22 jarige leeftijd een rol aangeboden.

Echt bekend werd ze pas door haar rollen in een drietal films van Hitchcock nl. Dial M for Murder gedraaid in 1954, Rear Window eveneens uit 1954 en To Catch a Thief uit hetzelfde jaar. Een andere kleinere rol speelde ze in de beroemde western High Noon van de  regisseur Fred Zinneman.

Zij wist zelfs een Oscar in de wacht te slepen voor haar rol in The Country Girl, waarin Bing Crosby haar tegenspeler was en met wie zij volgens ingewijden een verhouding had.
Inmiddels had zij Prins Reinier van Monaco leren kennen, die zijn relatie met de Franse actrice Gisèle Pascal had beeindigd omdat bleek dat deze dame geen kinderen kon krijgen. Grace Kelly was katholiek  en dus was zij voor de Grimaldi's een prima partij. De enige voorwaarde die aan haar gesteld was dat zij na haar huwelijk moest stoppen met acteren. Zeer tegen haar zijn heeft zij daarin toegestemd.

Dat er meer aan de hand was o.a. een familieruzie tussen Reinier en zijn zuster Antoinette, die dacht dat haar zoon de troon kon  bestijgen als Reinier ongetrouwd bleef. Het vreemd was ook dat deze Gisèla later wel kinderen heeft gekregen.

Of het huwelijk een sprookje is gebleven weten we niet; over mensen in deze posities doen altijd geruchten de ronde, wel staat vast dat er een abrupt einde aan dit huwelijk kwam. Op maandag 13 december reed zij samen met haar dochter Stéphanie  in haar Rover op een kronkelige weg naar La Turbie, toen ze een beroerte kreeg en de auto onbestuurd werd en in een ravijn stortte. Zonder bij kennis te komen overleed zij de volgende dag en werd op 18 september 1982 bijgezet in het familiegraf in de kathedraal van Monaco.

1 opmerking:

Anoniem zei

Prachtige foto van Hitchcock met zijn geweldige kop!
Fenny