maandag 10 september 2012

Kathedraal in Exeter



De tweede kathedraal bezochten was die van Exeter. Deze plaats heeft veel geleden onder de Duitse bombardementen gedurende de 2de wereldoorlog. Het oude centrum is totaal verdwenen en ervoor in  de plaats is een ongezellig modern nieuwe stad gekomen.


Evenals de kathedraal van Wells ligt dit gebouw ook in een prachtig gazon. Het grote verschil met de eerste is dat Exeter twee torens heeft en dat naar mijn mening het interieur veel rijker is. De kerk is gewijd aan Petrus.  Met de bouw werd begonnen in 1133, maar het duurde nog vele jaren voordat het huidige gebouw klaar was.

Het was Athelstan  die bepaalde heilige relikwieën naar Exeter bracht. Hij had deze uit vele delen van de toenmalig bekende wereld bijeen gehaald. Bisschop Walter Bronescombe gaf opdracht om het gebouw te verbouwen tot een gotische kathedraal die rond 1400 klaar was.

Ook deze kathedraal had net als die van Wells veel te lijden toen Hendrik VIII de kloosters ontbond; daarnaast werden de kloostergangen tijdens de Engelse burgeroorlog verwoest. Gelukkig gaf koning Karel II de opdracht tot restauratie en er werd toen een groot pijporgel geplaatst.

Enkele kunstschatten in deze kathedraal verdienen speciale aandacht. De bisschopstroon is gemaakt van eikenhout uit Devon en is 18 meter hoog en werd vervaardigd tussen 1312 en 1316. De koorbanken zijn van veel latere datum namelijk uit 1870 en vemaakt door George Gilbert Scott. Nog een opvallend iets in deze kathedraal is de lengte van het plafond nl.96 meter.

In het gebouw zijn 50 misericords - beeldjes van hout -  die gemaakt zijn in twee periodes nl. 1220 tot 1230 en 1250 tot 1260. Daartussen bevindt zich de oudste afbeelding in het Verenigd Koninkrijk van een olifant.
Ook in deze kathedraal bevindt zich een astronomische klok. Het oudste deel dateert uit 1484 en het jongste uit 1760 ( laat de minuten zien).

Het eerste orgel dat in deze kathedraal gebruikt werd is in 1665 gebouwd door John Loosemoore; dat werd radicaal verbouwd door Henry Willis in 1891 en een tweede revidie werd gedaan door Harrison & Harrison in 1931.

In het gebouw bevinden zich een groot aantal graven van bisschoppen van Exeter en andere belangrijke personen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis. Het oudste graf is dat van Leofric de eerste bisschop van Exeter en de laatste bisschop die er begraven is is John Woolton ( 1579 - 1594.

Geen opmerkingen: