woensdag 26 september 2012

La Wally - Alfredo Catalani



VERGETEN OPERA'S

Ik heb al eens eerder aandacht geschonken aan componisten die een groot aantat werken hebben gecomponeerd, maar die bekend gebleven zijn door één werk of zelfs één aria uit een opera. Een bekend voorbeeld daarvan is de componist Alfredo Catalani, wiens opera La Wally wat naam betreft bij muziekkenners bekend is, maar waarschijnlijk slechts door een enkeling in zijn  geheel is gezien of gehoord.


Het was de op 16 september 1977 overleden sopraan Maria Callas die een lans brak voor componisten als Donizetti, Bellini, Spontini en Catalani, en o.a. de beroemde aria Ebben?No andro lontana, Deze aria zingt Wally als zij voorgoed haar huis verlaat.

Het libretto van Luigi Illica is gebaseerd op de roman Die Geyer -Wally. Eine Geschichte aus der Tyroler Alpen, geschreven door Wilhelmine von Hillern. De opera eindigt met de zelfmoord van Wally die namelijk zich in een ravijn stort.

Of Callas een opname van deze opera heeft gemaakt, weet ik niet; er bestaat wel een uit 1968 daterende opname onder leiding van Fausto Cleva, met Renata Tebaldi in de titelrol.

Inmiddels bestaan er een groot aantal opnamen van de beroemde aria uit deze opera, maar de mooiste opname vind ik die van Maria Callas, die bijzonder goed de gemoedstoestand van deze Wally ten gehore weet te brengen. Dat was trouwens toch haar grote kracht en daar schonk zij veel meer aandacht aan dan aan haar zangtechniek. Dat ontsierde soms haar opnames, vooral in de hoogte forceerde zij zich vaak.
Maar hier toont zij zich op het hoogtepunnt van haar kunnen.

Helaas kan ik de opname van Callas niet invoegen in dit artikel, vandaar deze vervangende opname met Renee Fleming.

Geen opmerkingen: