woensdag 5 september 2012

Francois Devienne



De hiernaast afgebeelde fluitist en componist is de op 5 september 1803 overleden Francois Devienne.
Francois werd op 31 januari 1759 in het plaatsje Joinville (Haut-Marne) geboren. Het gezin van de familie Devienne bestond uit liefst 14 kinderen waarvan Francois de jongste was. Dat het sappelen was om rond te komen lijkt me gezien het beroep van de vader zadelmaker een logisch gegeven. Desondanks kreeg hij al op jonge leeftijd muziekonderricht en trad toe tot een koor in zijn woonplaats. Maar Francois wilde meer en ging daarom fluitlessen volgen bij Félix Rault en hij maakte dusdanige vorderingen dat hij in 1780 onder de hoede kwam van Kardinaal de Rohan.

Hij legde zich toe op componeren en schreef opera's w.o. Les visitandines waarmee hij veel succes had. In 1795 werd hij benoemd tot docent fluit aan het Parijs Conservatorium. Als lesmateriaal gebruikte hij het door hem geschreven lesmateriaal Méthode de Flûte Théorique et Pratique.

Zoals zoveel collega-componisten was hij lid van de Vrijmetselaars. Zijn werken zijn nog altijd weinig bekend bij het grote publiek, hoewel zij zeer brillant en melodieus zijn geschreven. Men vergelijkt zijn composities dikwijls met dat van de Wener Franz-Anton Hoffmeister. Anderen zeggen echter dat ze dichter bij Mozart staan en niet voor niets luidde zijn bijnaam de Franse Mozart. 

Geen opmerkingen: