donderdag 27 december 2012

Culturele gebeurtenissen in november


Het Anne Frankhuis heeft een belangrijke verzameling brieven, foto's en documenten verworven van Otto Frank.
Deze waren in het bezit van Joseph Schildkraut, die vriendschappelijk omging met Otto Frank. Maar hij kreeg ze van Nathan Straus.

Over Adolf Eichmann is een biografie verschenen, die vooral gebaseerd is op bandopnamen die de Nederlandse journalist Willem Sassen maakte ban gesprekken die hij in 1957 voerde met Eichmann. Bettina Stangneth, de auteur laat zien dat Eichmann al vanaf zijn toetreding tot de SD  zich enthousiast bezig hield met het jodenvraagstuk.

In het Breda's Museum is een tentoonstelling gewijd aan de schilder Petrus van Schendel, een voorbeeld van de Nederlandse romantiek. Hij is vooral bekend om zijn maan-en kaarslicht schilderijen.

Ramsey Nasr heeft op een 7 tal cd's 350 Nederlandse gedichten opgenomen, die de periode van de Middeleeuwen tot de Vijftigers omvat. Een van de dichters die hij bewondert is Jakob Westerbaen.
De box met deze 7 cd's is verschenen bij het NRC.

Hij werd liefst 103 jaar oud en was wat men noemt een door en door Amerikaanse componist. Begin november is Eliot Carter overleden .Een deel van zijn jeugd bracht hij in Europa door. Zijn muziek geld als enerberend, complex en onafhankelijk.
Zelf ken ik alleen zijn werken voor gemengd koor.


In Fotomuseum Rotterdam kunnen we een tentoonstelling van foto's bewonderen die gemaakt zijn door W.F.Hermans. Deze nam in de jaren vijftig les bij de uit Ameide afkomstige arts-fotograaf Nico Jesse. Op de tentoonstelling zijn 27 foto's te zien gemaakt in Parijs.

Het is vooral mijn generatie die nog weet heeft van de beroemde radioserie De Familie Doorsnee waarin de deze week overleden Hetty Blok de rol van de huishoudster Sjaan speelde. Annie M.G.Schmidt die deze serie schreef gaf haar een vet-mokums accent en zij maakte op een laconieke wijze haar observaties. 

Zij was daarmee een voorloopster van de t.v. schoonmaakster Mien Dobbelsteen in Zeg eens Aaaa.

Helaas op veel te jonge leeftijd, nl.pas 61 jaar oud overleed de vorstelijke en waardige actrice Wil van Kralingen. die voor de rol van koningin Elizabeth in Maria Stuart de hoogste toneelonderscheiding kreeg nl. de Theo d'Or. Zij studeerde in 1978 af aan de toneelschool en kreeg al snel belangrijke toneel-en tv. rollen aangeboden. 


De auteur Koen Hilberdink, die al een bijzonder goede biografie over Paul Rodenko heeft gepubliceerd, is momenteel bezig met een biografie over de beroemde uitgever Johan Polak. Hij heeft vast een voorpublicatie laten verschijnen onder de naam Boekenmanie.

Als je naar het vernieuwde Drents Museum in Assen gaat kun je er momenteel een tentoonstelling bewonderen van  schilderijen daterend uit de tijd van Josef Stalin en de titel draagt de Sowjet Mythe. Socialistische Realisme van 1932 tot 1960. 

Guus Luijters  die zijn hele leven naspeuringen doet om de omgekomen joodse kinderen een gezicht te geven en de weerslag van deze onderzoeken liet zien in het boek en tentoonstelling In Memoriam, is na het vinden van deze 3000 foto's verder gegaan en heeft een nieuw boek uitgegeven onder de toepasselijke titel Addendum  waarin weer honderden foto's staan van joodse kinderen.

Er zijn schrijvers die met één roman plotseling bekend werden en binnengehaald als een groot 
talent, maar tegelijk hun kruit hadden verschoten en nooit meer dit niveau haalden. Een van deze schrijvers is Tepper die in 1995 debuteerde met De eeuwige jachtvelden. Op 50 jarige leeftijd maakte hij een einde aan zijn leven.

Bij De Bezige Bij is een roman in Nederlandse vertaling verschenen van de jonge Israëliër Nir Baram, die de titel draagt  Goede Mensen. Aaan de hand van zijn twee hoofdpersonen laat Baram zien dat de gruweldaden van de mensheid zich steeds blijven herhalen.

Wil je iemand uitnodigen om op een enthousiaste, maar deskundige wijze te laten vertellen over zijn beroep die tegelijk zijn hobby is, dan moet je Jan Willem de Vriend vragen. Zijn werkzaamheden zijn gelukkig erkend en hebben geleid tot het winnen van de Radio 4 prijs. 


In het Joods Historisch Museum  is een tentoonstelling  aan de gang gewijd aan de schilder Sal Meijer  die leefde van 1855 tot 1965.  Hij heeft prachtige portretten en landschappen vervaardigd, maar is vooral bekend om zijn kattenschilderijen.

Op 63 jarige leeftijd overleed de schrijver Frans Kusters afkomstig uit Nijmegen en die vanwege zijn literaire productie de bijnaam Nescio van Nijmegen kreeg. Hij schreef voornamelijk fragmentarische verhalen met een weemoedige waas erover. In 2001 publiceerde hij zijn enige roman Na het wonder.

De dochter van de onder het pseudoniem bekende Jean Dulieu, heeft over haar vader een biografie geschreven, wat op zich een gevaarlijke bezigheid was. Zo dicht staande bij je hoofdfiguur is het moeilijk afstand te houden van je onderwerp, maar tegelijkertijd beschik je natuurlijk materiaal uit de eerste hand. Dorinde van Oort is er in geslaagd een goede biografie te schrijven.

Hoewel de man veel meer gecomponeerd heeft is hij vooral bekend geworden en gebleven door zijn beroemde Canto Ostinato, een werk dat op vele wijzen uitgevoerd kan worden. Simon ten Holt werd op 24 januari 1923 geboren in het kunstenaarsdorp Bergen. Hij is de ontwerper van de diagonaalgedachte. 


Tot slot wil ik in dit culturele overzicht vermelden de tentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem die de veelzeggende titel draagt In de schaduw van morgen en feitelijk een herneming is van de tentoonstelling uit 1960 die als titel had de veel pakkender De bange jaren dertig. Het laat de tijd van de jaren dertig zien, een tijd waarin de angst en de onzekerheid over de crisis en de oorlogsdreiging de overhand kreeg.



 



Geen opmerkingen: