maandag 3 december 2012

Vrouwenvoorvechtster







1 december 2005 overleed deze inmiddels al totaal vergeten voorvechtster van vrouwenrechten, die dat deed via haar stem en zelf geschreven strijdliederen in het Rosa Spier Huis in Laren.

Zij werd 25 april 1922 in Amsterdam geboren; haar carrière begon feitelijk op 31 mei 1963 n.a.v. de opening van een Frans Halstentoonstelling toen zij een lied uit die tijd zong. Ze kocht op de hoek van de Damstraat en het Spaarne een oud pand en ging daar samenwerken met Ronnie Potsdammer. Ze  noemde deze troubadour-en folkclub De Waag en gaf veel aanstormende talenten de kans daar hun liedjes te zingen zoals Boudewijn de Groot, Astrid Nijgh, Lenny Kuhr, Elly en Rikkert Zuiderveld en Ernst Jansz.

Begin de jaren zeventig werd ze actief lid van de vrouwenbeweging en legde ze zich toe op het schrijven en zingen van vrouwenstrijdliederen. Ze legde deze in 1978 vast op een langspeelplaat, waarvoor Hedy d'Ancona de begeleidiende tekst schreef.
In de 80er jaren wekt ze samen met Jaap van der Merwe en in 1975 maakte ze een tournee met Robert Long. Nog in 1998 nam ze haar laatste c.d. op oner de titel Klein Ritueel daartoe aangezet door Boudewijn de Groot.
Haar laatste levensjaren sleet ze in het Rosa Spier Huis te Laren.


Geen opmerkingen: