donderdag 13 december 2012

Santa Maria della Pieve in Arezzo


Dindag 13 juli de dag dat onze oudste zoon 25 jaar werd  - dit is uit het vakantielogboek van 1993 - zijn we naar Arezzo gereden. We hadden ons geen voorstelling gemaakt van deze stad, die veel groter en drukker bleek dan wij dachten, maar eenmaal in het echte oude centrum lopend viel het jachtige direct weg en konden we genieten van een echt oud Italiaanse stadje met nauwe straten, die aan weerszijden prachtige monumentale panden hebben. Af en toe heb je verrassende doorkijkjes en de glimp van een toren.
We liepen door de belangrijkste straat de Corso Italia en kwamen bij de Santa Maria della Pieve de oudste kerk van Arezzo.

Met de bouw ervan werd begonnen in het midden van de 12de eeuw. In  ded 13de eeuw werd de facade aangebracht, die bestaat uit een zuilenrij in Pisaans-Romaanse stijl. 

 
Het hoofdportaal bezit prachtige reliëfs die de maanden van het jaar uitbeelden. Waarschijnlijk zijn ze vervaardigd door leerlingen van Benedetto Antelami.

In de 14de eeuw bouwde men de Campanile delle Cento Buche - een klokkentoren met 40 Romaanse vensteropeningen met dubbele bogen.

Het interieur van de kerk is heel  sober met uitzondering van de kapitelen die fraai bewerkt zijn en het altaar dat een prachtig veelluik  toont van Pietro Lorenzetti.


In de Crypte bevindt zich een reliekbuste in 3126 gemaakt door de goudsmeden Pietro en Paulo met daarin overblijfselen van de patroonheilige van Arezzo de Heilige Donatus. 

Geen opmerkingen: