donderdag 13 december 2012

Koning der Belgen


10 december 1865 overleed de 1ste koning der Belgen Leopold 1 die als Leopold Koris Christiaan Frederik op 16 december 1790 in Coburg werd geboren. Al op 5 jarige leeftijd benoemde Catharina de Grote hem tot kolonel en zeven jaar later, dus op 12 jarige keeftijd kreeg hij de rang van generaal.

Hij nam deel aan acties tegen Napoleon en werd daarop benoemd tot veldmaarschalk. Hij wasd qua uiterlijk een bijzonder knappe verschijning en dat hielp hem bij zijn dipolomatieke activiteiten. Hoewel hij uit talrijke dames uit verschillende vorstenhuizen kon kiezen werd hij verliefd op kroonprinses Charlotte Augusta, de enige dochter van koning Georg IV van Engeland. HIj trouwde met haar op 2 mei 1816.

 
Helaas overkwam hem al spoedig een grote tragedie, toe zij na de geboorte van een doodgeboren zoon op 5 november 1817, zelf de volgende dag stierf. Leopold kwam deze klap nooit te boven, Lange tijd bleef hij als weduwnaar aan het Britse hof en werd in 1819 oom van de latere Koningin Victoria.

In 1830 werd hem de Griekse troon aangeboden, maar verstandig als hij was, zag hij daarvan af, omdat het bestuurlijk een zeer onstabiel land was en ook omdat de belangrijkste Europese landen van die tijd niet akkoord gingen met zijn wensen het Griekse grondgebied uit te breiden met gedeelten in het Noorden en de Ionische eilanden.

Een nieuwe kans voor een koningschap deed zich voor toen de Belgen zich in 1830 na de Revolutie verklaarden nooit meer een Persoon uit het Huis van Oranje aan het hoofd te willen van een onafhankelijk België. Hoewel hij vond dat hij te weinig politieke macht had als koning aanvaardde hij het koningschap op 21 juli 1831.

In augustus vielen Nederlandse troepen België binnen en gedurende 8 jaren waren er vijandelijke acties, maar onder grote druk van de andere Europese landen, werd Nederland gedwongen zijn troepen terug te trekken en erkende Koning Willem 1 van Nederland België als onafhankelijk land; wel kreeg Nederland daarvoor in ruil Limburg bij zijn grondgebied.

Om politieke redenen trouwde hij op 9 augustus met prinses Louise van d'Orleans. Uit dit huwelijk werden  4 kinderen geboren. Dat het echt een verstandshuwelijk was blijkt wel uit het feit dat Leopold een langdurige relatie had met Arcadie Claret en bij haar 2 kinderen verwekte.
 

Of hij zelf Vrijmetselaar was is onduidelijk, maar wel was hij deze beweging goed gezind en een van zijn vertrouwelingen raadde hij aan om grootmeester van de Grand Orient de Belgique te worden.

Leopold ligt begraven in de kerk in Laken.

Geen opmerkingen: