vrijdag 14 december 2012

de jeune premier van de stomme film


12 december 1939 overleed Douglas Fairbanks, een van de bekendste acteurs van de stomme film. Ik moet toegeven dat ik tot op heden geen van zijn films gezien heb en dus geen oordeel kan geven over zijn acteurprestaties.

Douglas werd geboren op 23 mei 1883 met de achternaam Ulman. De naam Fairbanks die hij ging voeren was de naam van de eerste echtgenoot van zijn moeder. Deze nam de benen toen Douglas vijf jaar oud was waardoor zijn  moeder hem en zijn broer alleen op moest voeden.


Waarschijnlijk 1900 verhuisde hij naar New York om daar toneeellessen te volgen. Om in zijn levensvoorziening te voorzien nam hij allerlei baantjes aan. In 1902 kreeg hij de kans om op Broadway op te treden. 

In 1907 ontmoette hij Anna Beth Sully met wie hij nog datzelfde jaar trouwde. Uit dit huwelijk werd  op 9 december een zoon geboren die de originele naam Douglas Fairbanks jr. kreeg.

 
Nadat hij bij Trinangle Pictures een contract aangeboden kreeg steeg zijn ster en kon hij voor zijn tijd al enorme bedragen vragen voor de films waarin hij optrad. In eerste instantie waren dat voornamelijk  komedies. 

In 1919 richtte hij samen met Charlie Chaplin en Mary Pickford een eigen filmmaatschappij op, waardoor hij onafhankelijk werd van de grote filmstudio's. In datzelfde jaar scheidde hij van zijn vrouw en nadat Mary Pickford scheidde van haar echtgenoot Owen Moore, was de weg vrij voor beiden om te trouwen.


Eindelijk kreeg Douglas de kans om eens andere films te draaien dan komedies en ging over tot het draaien van de zogenaamde Swashbuckler. De eerste in dat genre was The Mask of Zorro en deze en volgende kostuum/avonturenfilms maakten van hem een superster. 


In 1929 stapte hij over naar de geluidsfilm en samen met zijn echtgenote Mary Pickford trad hij op in een film naar het toneelstuk van Shakespeare The Taming of the Schrew. Helaas was deze film geen succes. De laatste film waarin hij optrad was The Private Life of Don Juan was in 1934.


Privé kreeg hij te maken met het stuklopen van zijn huwelijk met Mary; op 10 januari 1936 werd de scheiding uitgesproken. Bijzonder snel daarna nl op 7 maart trouwde hij voor de 3de keer met Sylvia Ashley. Hij stopte met filmen. 

Slechts 56 jaar oud overleed hij in zijn slaap en werd in Lons Angeles begraven.

Geen opmerkingen: