dinsdag 25 december 2012

William Somerset Maugham

Sommige schrijvers lenen zich uitstekend voor verfilmingen of bewerkingen voor televisiedrama. Een van deze schrijvers was de op 16 december 1965 overleden Britse schrijver William Somerset Maugham. Zijn oeuvre omvat romans en verhalen en kenmerken zich door humor en een satirisch ( soms zelfs overgaand in cynische) en analytische benadering, waarin de zwakheden en verborgen drijfveren van de mensen worden uitgebeeld.

Zijn jeugd was waarschijnlijk ongelukkig want binnen twee jaar verloor hij zijn ouders en werd hij door familie geplaatst op de King's School in Canterbury. Juist in die tijd begon hij te stotteren en werd hij nog meer dan voorheen een introvert en verlegen jongen. Daar kwam nog bij dat zijn gezondheid te wensen overliet.



Na deze ongelukkige middelbare schoolopleiding ging hij studeren, maar niet in zjn vaderland maar in Heidelberg. Hij koos voor filosofie en literatuur die hij echter in 1892 inruilde voor chirurgie in Londen. In 1897 studeerde hij af; in deze tijd publceerde hij zijn eerste roman Liza of Lambeth en het onverwachte succes ervan deed hem besluiten zich voortaan aan het schrijven te wijden. Daar kwam nog bij dat hij financieel onafhankelijk werd door het verwerven van twee erfenissen.


Tijdens de 1ste wereldoorlog werd hij geheim agent en werkte als zodanig in Genève en Petrograd. Over de ervaringen bij de Geheime Dienst schreef hij diverse verhalen. In 1916 trouwde hij met Maud Gwendolen Syrie Marnardo. Vreemd was echter dat de echtelieden nooit onder een dak woonden. 

Waarschijnlijk was de schrijver homo-seksueel, maar uit angst voor eventuele gevangenschap kwam hij daar nooit voor uit en was het ook geen thema in zijn literaire werk. Een verwijzing voor deze geaardheid was zijn vriendschap met de Amerikaan Gerald Haxton met wie hij tot diens dood in 1944 vele reizen maakte.


Vanaf 1926 woonde de schrijver in een villa in Saint Jean aan de Franse Rivièra; hij ontving daar vaak andere auteurs en beroemdheden.


In 1927 werd de scheiding uitgesproken tussen Maugham en Syrie, hun enig kind Elizabeth Maugham werd geboren in 1915 en stief in 1998.

Maugham had geen hoge dunk van zijn schrijverschap en vond zichzelf slechts een verhalenverteller. Hij stierf 91 jaar oud in Nice.

De literaire wereld vond zijn werk niet echt bijzonder, omdat zijn verhalen en romans  makkelijk leesbaar waren; een vreemd 
argument overigens.

Geen opmerkingen: