maandag 10 december 2012

San Maria degli Angeli-rozenkapel


Op de terugweg van Assisi naar onze camping in Passignano kwamen langs het buurtschap San Maria degli Angeli, waar ons oog viel op een enorm kerkgebouw dat we vanzelfsprekend bezocht hebben.

Op last van Paus Pius V werd de gebouwen die sinds 1230 in dit buurtschap waren gebouwd rondom de Portiunculla - de plaats waar Franciscus zijn  roeping ontving - afgebroken en werd op 25 maart met de gebouw van de basiliek begonnen. De architecten waren Galeazzo Alessi en Giacomo barozzi da Vignola en zij ontwierpen het gebouw in een krachtige maniëristische stijl.Helaas bleven de giften achter bij de verwachting en vorderde de bouw dus langzaam. De koepel die rust op een achthoekige zuilenstructuur was klaar in 1667 en in 1679 was het hele gebouw eindelijk klaar.

In 1684 werd er nog een campanile aangebouwd. Op 15 maart 1832 werd het gebouw getroffen door een aardbeving, die het centrale kerkschip, het koor en een deel van een zijbeuk deed instorten. In 1836 werd begonnen met de restauratie aan de hand van plannen van architect Luigi Poletti. Deze restauratie weas klaar in 1840. 
Poletti had helaas de facade veranderd in een neoclassicistisch uiterlijk; gelukkig zorgde architect Cesare Bazzani ervoor dat de facvade weer zijn oorspronkelijk uiterlijk kreeg.

De kerk heeft een lengte van 126 meter, is 65 meter breed en de koepel is 75 meter hoog. Het interieur is heel sober gehouden, behalve de kapellen die wel gedecoreerd zijn door o.a. Antonio Circignani, Francesco Apppiani en Ventura Salimbeni.

Binnen in basiliek bevindt zich de chiesetta; kerkje met een prachtig zesdelige fresco vervaardigd door Ilario da Viterbo.
Daarnaast is er ook de Transito-kapel op de plaats waar St. Franciscus is gestorven op 3 oktober 1226. Achter het altaar staat een geglazuurd terracotta beeld van Sint Franciscus gemaakt door Andrea della Robbia en de muren zijn van fresco's voorzien door Lo Spagna.


Naast de basiliek bevindt zich de Rozentuin, het laatste overblijfsel van het bos waarin Franciscus en zijn mede-broeders leefden.  In deze Rozentuin staat de Rozenkapel, de cel waar deze heilige 's nachts sliep



Geen opmerkingen: