woensdag 5 december 2012

Richard Todd


Vandaag wijd ik dit levensbericht aan de bijna vergeten in Ierland geboren Britse filmacteur Richard Todd, die op deze 3de december in 2009 overleed.

Zijn carrière omvat liefst 50 films, waarvan de bekendste waarin hij  meespeelde zich beperken tot het begin van zijn loopbaan als acteur. Zijn debuut was in de film Good Morning, Boys die uitkwam in 1937, maar zijn doorbraak kwam in de rol van Herbert Edward Logan in het misdaaddrama For them That Trespass.
Zijn laatste rol was in de film Murder One uit 1988, daarna was bij alleen nog maar te zien in verschillende tv.series.

In de 2de wereldoorlog was hij een van de eerste Britse officieren die in Normandië gedropt werden en zijn troepen ( de 6de luchtlandingsdivisie)  werden ingeschakeld bij de verdediging van de Pegasusbrug. Heel vreemd dat hij in de film The Longest Day niet zichzelf speelde, maar de rol van John Howard.

Echt gelukkig kunnen we zijn privé leven niet noemen, want zijn beide huwelijken eindigden in een scheiding en daarbij kwam ook nog dat twee kinderen uit beide huwelijken zelfmoord pleegden.
\

Dat hij een goed acteur was mag blijken uit het feit dat Hitchkock hem vroeg voor een rol in zijn film Stage Fright en dan moest je toch wel wat in je mars hebben. En ook Otto Preminger vroeg hem voor een rol in diens film over het leven van Jeanne d'Arc. Een andere film die ik van hem gezien heb was de spannende Chase a Crooked Shadow.
Vanzelfsprekend werd hij om zijn flamboyante verschijning ook gevraagd voor de rol van Robin Hood. 



1 opmerking:

Anoniem zei

Nog steeds gaat het inloggen moeizaam via een code