zaterdag 22 december 2012

Jeroen Pauw in gesprek met .....

Onder deze titel voert Jeroen Pauw een zestal gesprekken met personen, waarmee hij vijf jaar geleden ook gesprekken heeft gevoerd; inmiddels zijn er twee gesprekken uitgezonden en ik moet zeggen dat ik geboeid naar deze gesprekken gekeken en geluisterd heb.



Pauw weet direct al door zijn beginvraag een zekere spanning te creëren, waardoor de gesprekspartners haast al het ware gedwongen worden zich bloot te geven. Heel duidelijk was dat bij Freek de Jonge, die hij o.a. confronteerde met beelden van hem bij o.a. De Wereld draait door waar hij fulmineert tegen bepaalde mensen zoals Peter R. De Vries en Marc-Marie Huijbrechts. Mede daardoor heeft hij een imago gekregen van zuurheid.

Heel openlijk vertelde hij over zijn relatie met zijn vrouw Hella, die hij confronteerde met grappen over een gebeurtenis uit haar joods verleden, zonder dat zij wist dat hij deze zou gaan vertellen. Ook vertelde hij over een andere gebeurtenis waarbij hij haar achterliet om zijn eigen hachje te redden.


Ook roerde Pauw de slechte verstandhouding van de Jonge met zijn tegenstrever Yoep van het Hek, die hem qua bezoekersaantallen heeft voorbijgestreefd en ook qua populariteit. Hoewel niet met zoveel woorden zei hij dat hij daar jaloers op is, vooral omdat hij zichzelf een veel beter cabaretier vindt.


Gisteravond was het gesprek met Matthijs van Nieuwkerk die een groot aantal jaren het veelbesproken De Wereld draait door presenteert. Hij vindt dat hij zijn ruime salaris, betaalt door de belastingbetaler dik waard is, omdat hij zich een van de betere presentatoren vindt en bovendien bij de commerciële omroepen het veelvoudige zou kunnen verdienen. Ik vind dat overigens geen argument.


Heel openlijk was hij ook over de gevaren van het succes waaraan hij zich in de beginjaren volop overgaf gepaard gaande met drankmisbruik. Om zijn huwelijk te redden heeft hij de knop omgedraaid en is ook om aan de voortdurende "bekijkerij"te ontkomen verhuisd naar de Achterhoek.


Pauw laat hier zien dat hij solo een veel beter, geinteresseerder intervieuwer is, dan hij laat zien bij Pauw en Witteman.

Geen opmerkingen: