maandag 3 december 2012

De Parel van Orvieto






Na ons bezoek aan Citta  delle Piëve  vervolgden we onze weg naar Orvieto, waar we rond half twaalf onze auto parkeerden op een  grote parkeerplaats buiten de muren. Als eerste zochten we de VVV op, die op de Piazza del Duomo bleek te zijn. Jammer genoeg hadden we niet het bekende gijs/blauwe boekje van de ANWB bij ons, waarin precies beschreven staat welke bezienswaardigheden er in een bepaalde plaats te bezichtigen zijn met daarbij een routebeschrijving.



Toch kwamen we na een tijdje lopen bij het pronkstuk van Orvieto  namelijk de Dom, die gebouwd is naar een ontwerp van de architect Lorenzo Maitani. De bouwtijd begon in de 13de eeuw en liep door tot de 15de eeuw.

Het schip van de kerk is gebouwd in romaanse stijl met horizontale zwart-witte banden. Maitani bouwde de voorgevel in een toendertijd revolutionare gotische stijl, waarvan de vrolijke kleuren opvallen. Daarnaast is ook het beeldhouwwerk aan deze gevel bijzonder.
De deuren van brons laten werken van barmhartigheid zien en boven het hoofdportaal staat een marmeren beeld van Maria met kind.


Het interieur is majestueus, kleurig en licht en bevatten prachtige fresco's van Luca Signorelli. Ook Fra Angelico heeft aan dit interieur gewerkt. Het bevat een nreed middenschip met twee smalle zijschepen. Bij de ingang rechts staat een wijwaterbekken en links zien we achthoekige van roodmarmer vervaardigde doopvont die rust op acht leeuwen.
Het witte tempeltje is van later datum.

In het koor staan prachtige koorstoelen; tussen het linker zijschip en het middenschip staat een uit marmer gehouwen kunstwerk.

1 opmerking:

Anoniem zei

Schitterend! En nog mooier als je wat van symboliek weet.