zondag 9 december 2012

De Basiliek van Assisi



Na ons bezoek aan de San Lorenzo van Perugia, zijn we na een rustdag op zondag 11 juli, de maandag daarop naar Assisi gereden om daar natuurlijk de beroemde Basiliek te bezoeken . Aan de westkant van de stad heeft men een enorme parkeerplaats gemaakt, waar we onze auto konden neerzetten en vandaar is het slechts een paar minuten lopen naar de Basiliek. Zoveel geestelijkheid als we daar zagen! Van wie het gebouwencomplex is weet ik niet, maar de Italiaanse staat zal er ook wel iets mee te maken hebben gezien de politieagent die bij de toegangspoort nauwlettend keek of iedereen wel volgens de voorschriften gekleed was. Was dat niet het geval dan werd je echt geweigerd.


De Basiliek is een van de weinige kerken in deze streek in zuiver gotische stijl; hij dateert in oorspronkelijke staat uit de jaren 1128 -  1230. Langs het hoofdschip zijn links en rechts kapellen gebouwd gewijd aan o.a. Antonius van Padua, Maria Magdalena en Nicolaas van Bari, om er maar een paar te noemen.



Volgens de overlevering was het 
Broeder Elias die de plannen voor deze basiliek ontwierp. We komen de beneden kerk binnen via een portaal met twee houten deuren. Het interieur van deze benedenkerk geeft door zijn laagte een sfeer van geborgenheid. Op de muren van het schip bevinden zich de oudste fresco's van de kerk die vervaardigd zijn door Maestro di S.Fancesco.



In het Dwarsschip  en het Hoogaltaar zien we fresco's van een leerling van Giotto. 

 
De vele fresco's in deze kapellen zijn verv aardigd door o.a. Giotto, Pietro Lorenzetti en Cimabue.

De bovenkerk is hoog en licht; in deze kerk bevinden zich 28 schilderingen van Giotto, die hij tussen 1296 en 1300 heeft gemaakt en het leven van Franciscus vertellen. 
 

In de Crypte bevindt zich het graf van de H. Franciscus; hij ligt er niet alleen maar ook medebroeders als Angelo, Leone, Masseo en Rufino.

Geen opmerkingen: