zondag 16 december 2012

Jules Massenet



Er zijn componisten die geidentificeerd worden met slechts een muziekstuk en daardoor blijft hun overige werk onderbelicht. Een goed voorbeeld van zo'n componist is de op 13 augustus 1912 overleden Franse componist Jules Massenet. Het werk waar het hier om gaat is Meditation uit de opera Thais. Het aantal uitvoeringen van dit stuk voor viool en orkest is niet te te tellen.

Zijn vader was een beroepsmilitair en zijn moeder pianiste, die al snel begreep dat haar jongste kind muzikale aanleg had. Waar zij de tijd vandaan haalde - behalve Jules waren er nog 10 broers en zussen - gaf zij Jules zijn eerste pianolessen. Al op elf jarige leeftijd ging hij naar Parijs waar hij pianoles kreeg van Adolphe Laurent. In 1861 begon hij met compositielessen bij twee beroemde operacomponisten nl. Ambroise Thomas en Charles Gounod.

Jules begon met het componeren van piano-en orkestwerken; hoewel deze werken weinig bekendheid genieten zijn de zeven suites voor orkest w.o. Scènes Alsaciennes, Scènes Pittoresques het bekendst zijn geworden en de laatste tijd wat meer in de belangstelling zijn gekomen. Hoewel ik betwijfel of ze ooit op de lessenaars van Nederlandse Orkesten hebben gestaan.
Hij schijnt zelfs een symfonie geschreven te hebben.

Voor dat hij begon met het componeren van opera's oefende hij met het schrijven van oratoria en cantates; met een daarvan won hij de Prix de Rome nl. in 1863 met David Rizzio. Hij kon daardoor gedurende een jaar in Italië verblijven, waar hij bevriend raakte met Franz Lizt.

Het bekendst werd Massenet met zijn opera's, waarvan Werther, Manon en Leroi de Lahore repertoire hebben gehouden. Hij wist diverse stijlen in zijn opera's te absorberen, maar altijd blijft de melodie de boventoon voeren. Hij gaat over tot het principe van doorcomponeren. Opvallend bij Massenet is de enorme overeenkomst tussen de muziek en de taal. Hij wist dit te bereiken door het van buiten leren van de tekst die hij als libretto gebruikte. Zijn opera's hebben veel effectvolle beschrijvingen van de zieleroerselen.

In oktober 1878 werd hij benoemd tot docent compositie aan het Parijs Conservatorium, een functie die hij uitoefende tot 1896. Veel van zijn leerlingen zijn bekende componisten geworden b.v. Gustav Charpentier, Henri Rabaud en Florent Schmitt.
Voor de grote verdiensten voor het Franse muziekleven benoemde men hem in 1895 tot Commandeur de la Légion d'Honneur.
Massenet geboren op 12 mei te Montaud, een voorstad van Saint Etienne werd slechts 70 jaar.

Dankzij het medium CD worden ook de onbekendere opera's aan de vergetelheid onttrokken door studio-opnames.

Geen opmerkingen: