vrijdag 7 december 2012

Kathedraal San Lorenzo in Perugia



Zaterdag 10 juli zijn we naar Perugia gegaan, dat niet ver van Passignano is gelegen. Dat bleek een zeer drukke plaats te zijn, die bestaat uit een modern deel en een historisch centrum. We konden onze auto parkeren op een parkeerplaats vlakbij het plein waaraan de kathedraal San Lorenzo is gelegen en dat was ons voornaamste doel.

Aan de buitenkant lijkt dit gebouw meer op een vesting; het toont grimmig, weinig toegankelijk en als zodanig vertegenwoordigt het de tijd waaruit het stamt nl. de 14de-15de eeuw.  Er is aan gebouwd tussen de jaren 1345 tot 1490.

Belangrijke bouwwerken aan de buitenkant  zijn het standbeeld van Paus Julius III, een doopvont en de grote fontein voor het Bisschoppelijk Paleis. 

Het interieur van deze kerk heeft een lengte van 68 meter.
Een kapel is gewijd aan de Heilige Ring, een relikwie van de trouwring van Maria, die oorspronkelijk in Chiusi aanwezig was en daar in 1473 ontvreemd werd. In deze kapel zien we freco's van Pinturicchio en een schilderij van Perugino.

Aan de rechterkant zien we de kapel gewijd aan het Sacrament met daarin een altaarstuk van Cesare Nebbia en een monument dat de resten bevat van Paus Martinus IV, die in 1285 stierf in Perugia.
Een andere kapel is gewijd aan St. Bernardino. Het altaar in deze kapel  bevat een prachtig schilderij De aflegging van het Kruis vervaardigd door Federico Barocci.


Geen opmerkingen: