maandag 24 december 2012

San Francesco in Arezzo


Een andere kerk die we in Arezzo bezochten  was de San Francesco, in de late middeleeuwen gebouwd en gewijd aan de Heilige Franciscus van Assisi. Met de bouw van deze kerk werd begonnen rond 1290; het was de bedoeling dat de facade gedecoreerd werd, maar dat is nooit gebeurd. 

Het interieur van de kerk oogt veel groter dan je van buiten verwacht. Aan de linkerzijde bevinden zich een aantal kapellen en aan de rechterkant een aantal nissen. Net zoals in Assisi bevindt zich onder deze kerk een "lagere"beneden kerk , die momenteel wordt gebruikt als tentoonstellingsruimte. 
 
Een opvallende kunstschat is een groot rood kruis gemaakt door ene Meester van San Francesco, 
 
waarschijnlijk een tijdgenoot van de beroemde Cimabue. Ook zien we een Madonna in Majesty geschilderd door Guido da Siena. 
De muren en vooral de nissen zijn beschilderd met fresco's daterend uit de 14de eeuw.

Het mooiste kunstwerk in deze kerk dat zich bevindt in de Capella Maggiore is een cyclus fresco's genaamd De Legende van het ware kruis en gemaakt door Pierro della Francesca. De familie Bicci gaf de schilder Bicci di Lorenzo de opdracht voor het schilderen van een aantal fresco's, maar bij diens dood in 1452 waren er slechts 4 evangelisten en het Laatste Oordeel klaar.
Pierro della Francesca werd gevraagd het werk te voltooien. Hij werkte eraan in de jaren 1458 en 1459 en voltooide het in 1466.
Bij de deur van de Sacristie bevindt zich een schildering van Maria Magdalena eveneens van Pierro della Francesca. 

Geen opmerkingen: