vrijdag 14 december 2012

Karl Goldmark "Magische Töne"


Dankzij het medium  CD en vooruitstrevende labels die niet alleen het ijzeren repertoire in hun fonds opnemen kunnen we de laatste jaren kennismaken met componisten die nooit worden uitgevoerd in onze concertzalen. Mede daardoor is er ontzettend veel muziek in de vergetelheid geraakt en wat dat betreft is Nederland een vreemd land. Zoals we in alles politiek correct zijn is dat ook het geval in onze muziekkeuze en werd de moderne muziek direct omarmd, ook al had het niets met muziek te maken. Dat had en heeft nooit iets met elitair te maken,maar met manipulatie van bepaalde richtingen.
Een van de componisten die hier in Nederland nooit wordt uitgevoerd is Karl Goldmark, die een uitgebreid oeuvre heeft gecomponeerd w.o. een paar opera's. Uit een daarvan Die Königin von Saba mocht ik heel lang geleden door Leo Riemens een opname beluisteren van Enrico Caruso. 
Maar de geluidskwaliteit is vanzelfsprekend niet geweldig, daarom kies ik voor een moderne opname, door een voor mij onbekende tenor.

Geen opmerkingen: