donderdag 17 september 2015

koormuziek



Hoewel de geluidskwaliteit op bovenstaande opname niet geweldig is en ook de wijze van uitvoeren mij als geheel niet zo kan bekoren krijgt de luisteraar wel een goed idee van het koorwerk Rei der Edelingen van de componist Julius Röntgen. Zijn vader was Engelbert, afkomstig uit Deventer en violist in het Gewandhausorchester van Leipzig. Julius studeerde harmonie en contrapunt bij Moritz Hermann en hij sloot zijn studiejaren af bij Franz Lachner en Ernst Friedrich Richter.

Moritz Hermann


 In 1874 ontmoette hij de 22 jaar oudere Johannes Brahms, die grote invloed had op zijn composities en het jaar daarop Edvard Grieg, met wie hij zeer bevriend raakte. In 1877 vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij in 1884 betrokken was bij de oprichting van het conservatorium. Van 1912 tot 1924 was directeur van dit instituut. In 1925 vestigde hij zich in de villa Gaudeamus in Bilthoven, die door een zoon van hem was gebouwd.



 Hij schreef een enorm oeuvre bij elkaar van liefst 650 werken, waarvan slechts een klein deel in druk is verschenen. De laatste jaren staat hij wat meer in de belangstelling.



1 opmerking:

Anoniem zei

Elke muziek zijn eigen behuizing,
de een een stulpje
de ander een keet.