dinsdag 1 september 2015

vakantie 2


Dinsdag 11 augustus zijn we met de fiets naar Bolsward gereden. Mijn twee belangrijkste doelen waren de twee kerken nl. de Grote aan de Heilige Martinus gewijde Protestantse kerk en de R.K.Kerk gewijd aan de Heilige Franciscus.



De decenaatskerk van Westergo werd in de jaren 1446 tot 1466 vernieuwd en uitgebreid. De toren was toen al gebouwd. Bisschop David van Bourgondiƫ van Utrecht wijdde in 1459 de kerk in. Het is een gotische kerk. Opvallend in het interieur zijn de laat 15de eeuwse muurschilderingen in de noordbeuk waarop Bijbelse gebeurtenissen zijn afgebeeeld w.o. de Geboorte van Christus.


De koorbanken die voor een deel afkomstig zijn uit de Broerekerk zijn versierd met gotisch snijwerk. Ook de preekstoel is prachtig geornamenteerd met beeldsnijwerk; de vier panelen beelden de Vier Seizoenen uit. Dit pronkstuk dateert uit 1662 en wordt gedragen door een engel en twee adelaars.


Hans Schuurman vervaardigde de portretgrafzerk voor Godschalk van Heerma en zijn tweede echtgenote Sits van Cammingh en de renaissancezerken zijn gemaakt door Benedictus Gerbrandtsz.


Albertus Antoni Hinz bouwde in 1681 het orgel dat ruim 3000 pijpen telt en over 42 registers beschikt. In de toren hangen vier luidklokken uit 1640 ( de mannen) uit 1633 ( de vrouwen), uit 1688 ( jongens)  en 1955 ( meisjes). 


Geen opmerkingen: