dinsdag 22 september 2015

vacantie 12


Na mijn bezoek aan de Michaelkerk ben ik naar het centrum gelopen en heb op de Voorstraat op een terras tegenover het Hannema Huis een kop koffie gaan drinken met daarbij een stuk heerlijke appeltaart. Aan deze straat ligt een prachtige toren met daaraan een beeltenis van de Sint Joris, die de draak ( het kwaad ) met zijn speer doodt.



Vervolgens ben ik naar de Grote Kerk gelopen, die net als zijn romaanse voorganger op een terp staat. Nadat in 1772 deze middeleeuwse kerk was afgebroken met uitzondering van de tufstenen kerktoren werd begonnen met de bouw van de nieuwe kerk die in 1775 klaar was en in hetzelfde jaar in gebruik werd genomen. Het prachtige orgel is gebouw door Albertus Antoni Hinz en in 1864 werd het door Petrus van Oeckelen aangepast. Daarnaast beschikt de kerk over een koororgeltje dat dateert uit 1980.


In de kerk liggen twee graven; een van admiraal Auke Stellingwerf en de ander van Tjerk Hiddes de Vries. Het interieur van de kerk is ontworpen door J.O.Husley. Boven de ingang bevindt zich een gevelsteen met Sint Michael. 
H.Kemper vervaardigde de klokkenstoel in 1724; de klok zelf heeft een diameter van 133 centimeter.


Geen opmerkingen: