dinsdag 1 september 2015

vacantie 3





Het bovenstaande stadhuis van Bolsward is gebouwd in de jaren 1614 tot 1617 naar een ontwerp van Jacob Gysbert, de vader van de Friese dichter Gysbert Japicx. De stijl is het Fries Maniƫrisme. Boven het trapbordes, dat in 1768 werd vernieuwd, bevinden zich boven de hoofdingang drie beelden met gouden voorwerpen: een weegschaal, een anker en een boek. Daarboven bevinden zich nog een beeld en een zonnewijzer. Het stadhuis heeft aan de bovenzijde van de voorgevel een fries met rolwerk. De toren is achtkantig met een in 1619 door Hans Falck vervaardigde luidklok, een klok in 1680 van Petrus Overney en een beiaard uit 1955,
Gedurende de periode 1892 tot 1895 restaureerde men dit gebouw naar een ontwerp van de uit Rotterdam afkomstige architect Jan Verheul.



De Sint Franciscuskerk verving in de jaren dertig twee oudere rooms katholieke kerken, die beiden waren gebouwd door de architect Theo Molkenboer. De huizen die voor de oude Franciscuskerk stonden werden afgebroken en kon een plein ontworpen worden voor het nieuwe kerkgebouw. Het ontwerp van de nieuwe kerk werd gemaakt door de uit Nijmegen afkomstige architect Van de Leur, een leerling van Dom Paul Bellot. In 1933 werd begonnen met de bouw en reeds op 8 mei 1934 werd de kerk ingewijd.





De stijl is expressionistisch art-deco waarbij in het interieur gebruik is gemaakt van diverse kleurschakeringen van geglazuurde metselstenen. Het ruimtelijke effect wist Van de Leur te verkrijgen door de betonconstructie. In de kerk bevindt zich een uit de 13de eeuw daterend houten beeld van een tronende Maria met kind. 



Geen opmerkingen: